Една успяла жена

Тереза Рут Хауърд
Снимка: ilievdance.org

Михаела Петрова

Тереза Рут Хауърд е преподавател по класически балет в едни от най-известните и престижни училища в САЩ, сред които "The Ailey School" и балетното училище "Joffrey" в Ню Йорк. Но като казваме "балет", нямаме предвид онова, с което всички сме свикнали. Тереза преподава стил "Баланчин" и една малко по-различна неокласика в балета, която е непозната не само на голяма част от българската публика, но на този етап не се изучава у нас.

Това, което прави Тереза Рут Хауърд за българските млади танцьори по време на ежегодната пролетна танцова работилница "Dance iT!", е уникално и създава нови перспективи пред тях. Танцьорите, посещавали нейните класове, твърдят, че има невероятен подход: "може да ти обясни всяко нещо по такъв начин, че да го разбереш дори без думи".

Тереза е и сред авторитетните писатели и танцови критици в Щатите. Поддържа един от най-посещаваните блогове за танц и отношението към тялото mybodymyimage.com, където не говори само за танц, а за всичко, което я вълнува във връзка с прекалената комерсиализация на тялото. Начинът, по който коментира за всичко това, е дързък, вълнуващ и искрен. Затова ни хареса и решихме да публикуваме в Edna.bg някои от нейните статии. Но нека първо да ви запознаем със стила, по който танцува и с думите, чрез които сама е избрала да се представи.

Ако искате да знаете нещо за мен, то тогава знайте, че съм честна, пряма и мразя говоренето на глупости! Писна ми!

В медиите няма един истински разговор за човешките тела и имиджа, който те ни носят. Да, среща се някое друго бърборене по темата, но не и истински разговор. Вместо това, някой постоянно се опитва да ни продаде нещо – било то продукт, вяра в еди какво си или пък начин на живот, който се превръща в следващата неосъществена мечта.

Човешкото тяло бе комерсиализирано.

Тази комерсиализация обърка много от нас и ни накара да се чувстваме ужасно неадекватно. Никога не си достатъчно млад, слаб, висок, богат, умен, блондинка или както е обичайно в днешно време – "гол" пред публиката.

Исках да създам място, където да можем свободно да дискутираме тялото по начина, по който го правим, когато говорим с приятелката си по телефона, с нашата майка или сестрите на масата в кухнята, с нашите партньори и любовници, в пробните на магазините за дрехи и със самите себе си наум (понякога това е най-хубавият разговор, който можеш да проведеш).

Исках да създам място, където както жените, така и мъжете да осъзнаят, че не са сами, когато се чувстват объркани по отношение на това за какво са "подходящи" и какви да бъдат, както и в неудовлетвореността, когато не са това, което искрено искат да бъдат.

Исках да създам за всички нас едно колективно "някой", който да ни казва: "Добре ли си?", "Всичко е наред", "Знам" или понякога - "Млъкни и изяж тази торта!". Защото често това, което имаш, не е това, което искаш, но е по-добре от нищо и затова трябва да се научим да приемаме и оценяваме това, което имаме. Всички ние сме невероятни откъм дизайн, а "невероятното" започва в умовете ни!

Моето Тяло, Моят Имидж е твоето тяло, моето тяло, нашите Тела! Нека предефинираме и усъвършенстваме Нашия Имидж заедно!

Когато пиша, аз изпитвам същото чувство, което се усеща при утешаването на малко дете, окаяно заради някаква несправедливост в новия си живот. Бършете сълзите му и се опитвате да го уверите, че нещата ще се оправят, че децата не винаги ще бъдат лоши с него, че парещото ужилване на острите думи ще намалее, че то е красиво отвътре и отвън и че веднъж, щом хората разберат това, те ще го оценят и тогава вече всичко ще бъде наред.

Когато обаче започнете своя монолог, в усилията си да утешите детето, откривате, че докато говорите, една тегавина се заформя в гърдите ви, тъй като знаете, че не може да давате такива обещания. Още повече, че знаете, че дори това, което говорите, да трябва да е истина, то не е. Въпреки че не изричате лъжа, все пак сте наясно, че не казвате и цялата истина. Постепенно захранвате детето все повече с надеждата, че когато стане на вашата възраст, всички тези неща ще бъдат истина и че това са последните сълзи от този вид, които то е изплакало, но вие знаете, че не са.

* Тазгодишното издание на танцовата работилница "Dance iT!" ще се проведе от 31 март до 6 април 2014 г. в зала "Фестивална" благодарение на фондация "Танцово изкуство – Илиев" и с подкрепата на фондация "Америка за България". По време на работилницата Тереза Рут Хауърд ще проведе майсторски клас по класически балет стил "Баланчин", а повече информация можете да откриете тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти