Една успешна жена в света на мъжете и технологиите

Мая Златанова
Снимка: Личен архив

Лилия Огнянова

Може би сте чували, но най-вероятно все още не сте, за Singularity University.

Най-кратко и просто представен това е учебно заведение за бъдещи световни лидери. Това е мястото, където технологията среща бизнеса и социалната отговорност. Учредителите на институцията – Рей Курцвайл и Питър Диамандис не признават конвенционалното и задават въпроса „Защо не?“ за някои от най-фундаменталните човешки закономерности. „Защо да не свалим мозъка си на компютър и да не живеем вечно?“; „Защо трябва ресурсите на планетата ни да се смятат за крайна величина и защо това да е домът ни завинаги?“

За по-успешно изпъление на целите си, университетът не се помещава на случайно място, а се намира в базата на НАСА Еймс, Калифорния, точно в сърцето на Силициевата долина. Именно там иновативните технологии и тяхното използване за благото на човечеството се е превърнало в практика.

Редовното обучение в университета протича за 10 седмици, като крайната цел е студентите да бъдат запознати с най-бързо растящите трендове в технологичния свят и модерни начини за тяхното инкорпориране в устойчиви бизнес модели, които да преборят основните предизвикателства пред човешката раса. Всеки, който има достатъчно добра идея и/или проект как да промени живота на поне 1 млн. души, може да кандидатства в Singularity University и да получи шанс да реализира плановете си, както и да се запознае с бъдещето не само на технологиите, но и на човечеството.

Тази година сред финалистите за получаване на стипендия бе една прекрасна дама от България! Тя бе и единствената жена сред финалистите, които трябва да впечатлят журито със своя идея/проект за подобряване живота на хората. Това е Мая Златанова – усмихната 27-годишна девойка, която смело пристъпи към света на технологиите, по традиция приеман за подвластен на мъжете.

Решихме, че жени като Мая са прекрасен пример и вдъхновение за всички нас, за това колко по-успешни можем да бъдем и как трябва да повярваме в себе си и възможностите си. С Мая се срещна Лилия Огнянова, за да си поговори с нея какво е нужно за кандидатстване в престижния Singularity University, каква точно е идеята ѝ за подобряване живота на хората и какви са съветите ѝ към жените.

В началото на разговора ни Мая започва с думите, че много малко жени решават да се състезават за стипендия в този университет. След това пояснява, че тя приема Singularity University по-скоро като академия, където хора от цял свят се запознават с най-новите технологии, тенденции и имат шанса да надникнат в бъдещето. Най-важното там обаче е, че имаш шанс да създадеш полезни контакти, които после могат да ти помогнат да реализираш идеята си.

За да стигнеш до Singularity University има два начина – да подадеш своеобразна автобиография (сиви), в които да обясниш кой си, какво правиш, каква е твоята идея или проект за подобряване живота на човечеството, как смяташ да я реализираш и защо мислиш, че заслужаваш да се озовеш в Singularity University.

Другият вариант е да се явиш на открито състезание, след като си кандидатствал с проекта си. Накрая се избират 80 човека от цял свят – 40 са от сиви-та, а 40 от състезания, които се правят на местно ниво.

Ако си сред тези 40 човека, трябва да заплатиш 30 хил. долара за определените месеци на обучение в университета. Ако спечелиш обаче стипендия, която тази година е била само една, получаваш това право безплатно.

Мая споделя как много повече жени кандидатстват чрез документи (въпросните сивита), а не чрез представяне на идеите си на живо, поради една проста причина – не се чувства уверени да се изправят пред всички мъже, с които е наситен в момента света на новите технологии.

„Аз бях единствената жена и ми казаха, че до момента много рядко е печелила жена стипендия по такъв начин – състезание, не защото не е способна, а защото в процентно съотношение е много по-малка вероятността“.

Мая е представила идеята си заедно с останалите финалисти пред директора на Singularity University, както и пред всички участващи в академията инвеститори и спонсори от бизнеса на открита дискусия в Будапеща. Споделя, че ѝ е било изключително трудно и емоционално да се изправи пред всички и да говори за проекта си и защо точно той е важен.

А каква точно е идеята ѝ? Със сигурност сте чували за клинични изследвания – всеки един от нас в някакъв етап от живота си се е сблъсквал с тях. Те обаче звучат прекалено сериозно, тежко и с неразбираеми медицински термини. Истината е, че в света има над 100 хи. клинични изследвания и те включват не само традиционна медицина, но и способи на лечение като йога например.

Идеята на Мая е всички тези изследвания да бъдат преведени на лесно разбираем от всеки човек език. Целта е да можем по-бързо и ефективно да стигаме до информацията, която ни е нужна, за да се лекуваме или да помогнем на наши близки.

Мая с право отбелязва, че когато си лекар специалист, ти владееш една терминология и експертни знания, които са разбираеми за теб и колегите ти, но не и за хората извън твоята сфера. Затова се получава често трудности в комуникацията, а когато става въпрос за здравето на човек това е недопустимо.

Така, с тази своя идея, на която ѝ предстои тепърва да се развива, Мая е решила да кандидатства за стипендия в Singularity University. Успява да бъде сред шестимата финалисти от цял свят – единствена българка, единствена жена. Презентацията ѝ коства поредица от усилия и нерви, за да я усъвършенства и да бъде перфектна, а помощ получава от приятелите си, както и от Стефан Иванов и Сергей Петров, които вече са имали честта да бъдат в университета.

Мая споделя, че искрено благодари на всички подкрепили я и смело заявява, че всичко това как българите не си помагали един на друг, а си пречели, са безпочвени митове.

За жалост стипендията е отсъдена на друг, но Мая обира овациите на публиката, както и на самия директор на Singularity University. Към момента тя все още има шанс да се озове в академията и да работи за изпълнението на проекта си, но смело споделя, че без значение дали ще получи стипендия или не, тя ще изпълни проекта проекта си, като вече е започнала работа по осъществяването на идеята.

Визията ѝ е да се създаде web платформа, в която да има поместени всички възможни клинични изследвания, обяснени така, че да бъдат разбираеми за всеки и лесно да се намери вариант за лечение.

С Мая обаче се заговорихме и по темата за това какво е да си жена в света на бизнеса и технологиите. Тя призовава всички дами да не се плашат или притесняват от публични презентации, защото точно ние жените имаме редица преимущества. Също така владеем прекрасното качество да вършим много неща наведнъж, нещо изключително трудно за мъжете.

Отделно Мая споделя как от досегашния си опит при срещи с бизнес партньори забелязва как точно заради това, че е жена, всички я приемат приветливо, но не и особено на сериозно.

Има разделение между половете – факт, за жените се изискват повече усилия, за да се наложат и да се докажат. Повечето жени обаче сами го предизвикват това – сами не очакваме една от друга повече, както от мъжете. Малко са жените, които са готови да изразят себе си. Можеш да си майка вкъщи и да правиш страхотни неща, да си чудесна личност, но не се изразяваш сама себе си. Често сме просто сянка на някой, може би защото се страхуваме и имаме нужда от стабилност. А стабилността е илюзия, няма стабилност – днес имаш нещо, утре можеш да го нямаш... Когато трябва да направиш нещо, просто се стягаш и го правиш.“

Другият важен съвет от Мая, с който ние всички в Edna.bg също сме съгласни е – разпределяйте правилно свободното си време! Замислете се дали не го пилеете, дали не можете да направите нещо, с което ще се обогатите повече.

Смисълът на живота е да се развиваш като личност. Ако все ден даваш 0.5% да научиш нещо ново, след няколко години ти ще си богат човек! Защото това е важното – да се развиваш и обогатяваш, да повлияваш на още хора, а не да трупаш пари, например. И то да повлияваш в смисъла на това да им помагаш – на семейството си, на приятелите и познатите. Много е важно в какво инвестираш времето си.“

Искрено пожелаваме успех на Мая и нейното начинание, което заслужава да се реализира успешно!

Ако решите, че имате идея, която заслужава внимание и която е в състояние да промени за добро живота на 1 млн души, или пък смятате, че можете да бъдете полезни с нещо за изпълнение на идеята на Мая Златанова – за превод на клинични изследвания, то пишете на редакционния ни адрес edna@netinfocompany.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти