Специално

„Една от първите”: какво означава да си жена диригент

e
Снимка: iStock

Когато една жена диригент се качи на сцената, тя винаги е „една от първите” - първата, която ръководи оркестър от световна класа, първата, която дирижира заключителната вечер на Лондонския фестивал "Промс", първата, която печели престижна награда за дирижиране. Готов ли е светът на оркестровото дирижиране най-сетне да промени окончателно отношението си към жените диригенти?

На какво се дължи фактът, че жените в сферата са много малко на брой? Документалният филм Maestras, който можете да гледате в ефира на Marquee TV – част от ТВ платформата на EON, проследява няколко диригенти на фестивала в Люцерн през 2016 г., чиято тема "Prima Donna" се заиграва с този въпрос и го изследва.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Световноизвестни в дирижирането жени разнищват проблема. По време на репетиции и концерти Барбара Ханиган, Марин Алсоп, Ану Тали и Констанция Гурзи споделят с какви трудности се срещат в работата си ежедневно диригентките. Филмът проследява и еволюцията на блестящата, вече пенсионирана швейцарска диригентка Силвия Кадуф. Тя е първата асистентка на Леонард Бърнстейн, която замества Херберт фон Караян, за да дирижира Берлинската филхармония през 1978 г.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти