Една история за предизвикателства и любов към планината

Една история за предизвикателства и любов към планината
Снимка: netinfo

Тадей Голоб е популярен словенски журналист, писател и запален алпинист. Печелил е най-престижната национална награда за литература "Кресник" и е покорявал седмохилядници в Хималаите.

"Златния зъб" е история за скрити съкровища, предизвикателства, преследване... и катерене. Книгата е вдъхновена от любовта на Голоб към планината и природата.

Преди много години Комац и Млекуж – двама миньори, двама добри другари, се натъкват на златна жила в планините край алпийското селце Лог. Скриват находката от началниците и всеки ден по малко, по малко изнасят скришом златото у дома. Но една вечер, не щеш ли, Млекуж се напива и издава тайната в селската кръчма.

Още рано сутринта двамата осъзнават какво ги грози и укриват златото в непристъпна пещера високо в планината. Ходят Комац и Млекуж бедни и окъсани, а току над главите им ги чака съкровище. Не може да го вземе полицията, но не смеят и те. Млекуж не издържа и започва нощ след нощ да обикаля имането си. Докато една нощ земетресение го погребва заедно със златото му.

В днешно време две момчета, запалени планинари и алпинисти, идват в селото, за да катерят трудната Ложка стена. Вечерта в кръчмата чуват историята за златото от самия Комац, вече деветдесетгодишен. Но в най-тъмния ъгъл седят трима съмнителни непознати и също слушат... 

Започва неистова надпревара по скали и по урви. А над златото може би тегне проклятието на планината...

Днес Тадей Голоб е на 47 години и е известна личност в своята страна. Ала е трудно да се каже като какъв е по-известен – като журналист, писател или алпинист.

Словения е малка държава, пет пъти и половина по-малка от България, а природата я е дарила с всичко – и с пълноводни реки, и с хълмисти равнини, по чиито слънчеви склонове растат лозя, и с топло море. Но над всичко преобладава планината, величествените Алпи с техните снежни върхове започват кажи-речи от самото море и обхващат, снишавайки се на изток, почти половината от малката държава.

Вековните гори, стръмните, на места непристъпни канари представляват прекрасни места за излети и отдих на всеки словенец, но и предизвикателство да бъдат опознати и покорени.

В такава страна, в малък град в подножието на Алпите, е израснал Тадей Голоб. И за никого не е изненада, че погледът му е бил прикован във върховете.

След като завършва журналистика в Люблянския университет, той остава в столицата и започва работа в телевизията. Пише за списания, пише и първите си разкази, за възрастни. И се катери...

Покорява връх след връх в Алпите, в Андите, в Алтай. Изкачва и два осемхилядника в Хималаите. И пак пише, и издава първия си роман - "От Еверест", посветен, разбира се, на алпинизма и на голям словенски алпинист.

Следват още няколко книги за възрастни, докато през 2010 г. писателят печели най-голямата награда за литература в Словения - "Кресник" - за най-добър роман на годината.

Година след това се появява и първото му детско-юношеско произведение – повестта "Златния зъб", с рисунките на популярния словенски илюстратор и автор на комикси Цирил Хоряк, която веднага привлича вниманието на публиката и на критиката.

Книгата бива включена в каталога с най-хубавите детско-юношески книги на годината на Детско-юношеската библиотека на ЮНЕСКО "Бели гарвани" 2012, в националния словенски проект "Раста с книга", авторът е удостоен с нов "Кресник".

Повестта "Златния зъб", написана с разбиране за спорта алпинизъм и с любов към планината, е не само един повик към децата да се върнем към природата.

Тя е и литературно произведение с високи художествени достойнства, с богати характери и с дълбокомислено послание – че опознаването на природата и нейното покоряване могат да бъдат прекрасна възможност в търсенето на здрав смисъл в живота.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти