„Единственото по-лошо нещо от момче, което те мрази, е момче, което те обича.” - "откраднатите" цитати от "Крадецът на книги"

„Единственото по-лошо нещо от момче, което те мрази, е момче, което те обича.” - "откраднатите" цитати от "Крадецът на книги"
Снимка: netinfo

„Понякога прочиташ книга толкова специална, че ти се иска да я носиш със себе си за месеци напред след като си я прочел, само за да останеш близо до нея…”

М.Зюсак

Този роман не трябва да бъде четен, а обитаван…

Запомнете името на Маркъс Зюсак, защото това не е просто поредния писател, пишещ за Холокост. Да дадеш ново лице на Смъртта. Да я дариш със свръхсетивност. Да я „облечеш” в цветовете на небето при изгрев и залез. Да не я величаеш и превъзнасяш, а да я покажеш в „работна” среда.

Кой най-бързо надушва кръвта?! Възможно ли е Смъртта да бъде съпричастна?! Доколко и поради кого Тя е „обсебена от хората” ?

За Лизел Мемингер писаното Слово е истинския Насъщен.Тя се влюбва до болка в думите. Чете ги, срича ги, диша ги, краде ги, а накрая ги и пише.

Но защо ще и се прииска и да ги убие?! Един мимолетен порив, породен от безумните загуби, които ще променят из основи нейния, твърде крехък свят. Заспиващ по детски, наивно щастлив, а осъмваш като пълен сирак. Няма ги виковете на мама „Saumensch”,няма я твърдата буза на татко, нито сребърните му очи, няма я онази, златната коса на Руди, няма я улица „Химел”, поне не като познатите и обичани очертания…

Чрез метафоричния си език и противопоставянето на образите на Хитлер и евреина Макс, Зюсак постига гротесков ефект от ранга на „ Великият диктатор” /филм на Чаплин, който осмива нацизма като идеология/. Както знаете Чарлс Чаплин не е евреин по произход, но е бил открито ненавиждан от Адолф Хитлер.

Снимка: netinfo

В заключение можем да кажем, че не само Смъртта е докосната от съдбите на главните герои от книгата. Едва ли има четящ, който би останал безучастен. Това, което Маркъс Зюсак прави с книгите си, прилича на бомба с хуманен механизъм. Да те задейства е най-малкото. Идва ново стъпало – борба за човешките права на всички хора, без значение от пол, раса, вероизповедание.

Днес искаме да споделим няколко "откраднати" цитата от "Крадецът на книги" ►►►

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти