Един ден на острова на удоволствията Шри Ланка

Един ден на острова на удоволствията Шри Ланка
Снимка: Thinkstock

Биляна Траянова

Шри Ланка е всичко, за което душата копнее - чиста природа, добронамерени хора със сърдечни усмивки, вкусна храна и изненади на всяка крачка.

Шри Ланка ни посреща с море от усмивки. Може би това е и основната причина да искаме да се завърнем отново тук, за трети път. Островното тропическо изобилие се просмуква във всичко, до което се докоснем. Шри Ланка е нашият тропически еликсир за радост, цветни мечти, плодови аромати и девствена природа.

Настаняваме се в хотела си "Чаая Вилидж" ("Chaaya Village") в Хабарана и тръгваме на разузнаване. Най-важното в едно пътуване е да сме любопитни! Колкото повече разпитваме местните, толкова по-богата ще е колекцията ни от впечатления и приключения. Ако разчитаме само на предложеното в брошурите, пътуването ще бъде като ястие без подправки. Затова обичаме да питаме.

Хабарана е селце с множество хотели и стаи за гости, построени с цел да посрещат туристите, отправили се към Културния триъгълник на Шри Ланка, район в централната част на острова, приютил едни от най-великолепните културно-исторически шедьоври.

С гида ни Срилал проверяваме предлагащите се екскурзии. Ще направим план за действие. Отново се изправяме пред трудния момент на избор - за няколкото дни тук ще можем да видим много, но не всичко.

Тръгваме към Златния храм на Дамбула. Първото, което усещаме, е високата влажност на въздуха. Средната годишна температура е около 27°C , а влажността над 70%, като в мусонния сезон достига почти 90%. Ако се чудите какво означава това, веднага ще споделим - повече изпотяване, но пък прекрасна кожа. Поемаме повече вода и не изпитваме глад, което автоматически води до свалени килограми!

Шри Ланка е рай за всеки турист. Независимо какъв бюджет ще отделите, винаги ще имате цветовете на тропика, сладостта на плодовете, срещата с ендемични птици, животни и растения. Ще поемате сладостните аромати на кокосово масло, лимонена трева и канела. Шри Ланка има по много за всички!

Според местна легенда, от Цейлон (старото име на Шри Ланка) до Рая са само 40 мили, защото тук ясно може да чуете звука от Райските фонтани.

И наистина, в Шри Ланка имаш чувството, че ти самият принадлежиш на Рая и Раят ти принадлежи!

Шри Ланка е като фантастичен пъзел от планини, джунгли, древни руини и създадени от човека огромни езера, храмове и статуи, така впечатляващи, както малко други по света. Шри Ланка е също високи плодородни хълмове, по които са  плъзнали зелени чаени плантации, а диви слонове пресичат пътя изневиделица. Варани, диви пауни, леопарди, костенурки – всичко това е Шри Ланка. Приключенията тук са неизброими - щури сафарита и гмуркане в дълбините на океана сред стрелкащи се тропичеси риби и красиви корали.

Сезоните на плодовете са друга причина да посещавате страната и то няколко пъти, по различно време от годината. Ако сега е сезонът на мангото, то през август може да хапвате до насита сочно личи.

Наистина сме улучили сезона на мангото, което прави цената му символично ниска. Ако обичате манго, значи сте попаднали на точното място. Тук е раят на този плод! За 50 цента (75 стотинки) може да се купи цял килограм. Когато обаче сезонът му отмине, цената скача.

Ананасът расте целогодишно. Този плод е толкова сочен и сладък, че започваш да се питаш дали няма някакви добавки. Понякога обаче реколтата не е много добра и естествено цената скача. Откриваме нов, забавен начин за ядене на ананас - нарязан на парчета и поръсен със сол и чили. Безумно вкусна комбинация!

Задължителната храна за жителите на Шри Ланка е ориз с къри. Без това ястие те не смятат, че са яли изобщо. Хранят се традиционно с ръце, като използват само върховете на трите пръста и палеца. Мият се задължително със сапун преди хранене. Опитваме някак с неохота да се храним с ръце, но така наистина е много вкусно!                  

Невероятното етническо разнообразие в Шри Ланка е родило истински културен калейдоскоп.

74% от населението са синхали, основно будисти, 18% са тамили, предимно индуси. След продължилата цели 30 години ужасяваща гражданска война, от 2009 г. в Шри Ланка цари мир и можете да пътувате съвсем сами, необезпокоявани до всички краища на острова. Пригответе се да срещнете едни от най-сърдечните и слънчеви хора! Усмивките им ще ви даряват с радост и чувството на истински добре дошли гости.

Бързо започваме да учим синхалски: "Да" е "Оу". "Не" – "Наа", "Здравей" – "Аюбоан", "Благодаря" – "Истути".

Езикът е приятен и звучен. А щом кажете на местните нещо на техния език, буквално се влюбват във вас!

Една от целите на това ни пътуване е да обиколим някои от обектите в Културния триъгълник на Шри Ланка. Това е територия с огромно историческо наследство. В така наречения Културен триъгълник са хилядолетните останки на древните градове Анурадхапура, известната със скалните стенописи крепост "Сигурия" (смятана за едно от чудесата не само в Шри Ланка, но и в света), пещерите на скалните храмове на Дамбула, древната столица на Полонарува и великолепните храмове и дворци на царския град Канди.

Древните чудеса на Културния триъгълник във вътрешността на Шри Ланка се намират само на 179 км, или на 4 часа път с кола от западния бряг и международното летище на столицата Коломбо.

Очарователно е това, че тези храмове с двухилядолетна история все още са места за религиозно поклонение, а не само паметници.  

Очаква ни пътуване, което ще ни отведе дълбоко в миналото на древната земя, за да открием свещени пещери, руини на храмове и цели изгубени градове.

Шосетата са великолепни. Сега всички средства, които в миналото са били използвани за военни нужди от армията, днес се влагат в пътища, реновиране на исторически сгради, изграждане на нови туристически атракциони и реконструкция на културни забележителности. Удивително е наистина да се види колко много са постигнали местните за изминалите три-четири години, след края на 30-годишната война с тамилските тигри.

Внезапни спирачки и пред нас пресича стадо диви слонове. Затаяваме дъх пред величието на тези създания! От гида ни разбираме, че слоновете създават проблеми ежедневно. Нападат фермите, рушат къщите в селата и често хората сами стават жертви на гигантите. Защо е така? Защото местообитанията на слоновете са превърнати в пътища, ниви, ферми. Животните с право търсят своето. Обратно на очакваното, жителите на страната не убиват слоновете, а напротив, грижат се за тях. Голямото ни желание е да минем през някое от сиропиталищата за малки слончета и да поговорим с хората, които се грижат за тях.

Попадаме в центъра "Дилмах Консервейшън". В момента в това сиропиталище се отглеждат над 50 малчовци. Има бебета на няколкоседмична възраст до 5-годишни палавници. Хубавото тук е, че животните се държат далеч от посетителите, за да не свикват с човешкото присъствие и щом навършат пет години, да могат да се върнат в естествената им среда. 

Другата много важна причина е, че хората могат да им предадат болести, които да бъдат фатални за слончетата. На всеки три часа със специален звуков сигнал извикват малчуганите, които през цялото време тичат спокойно из джунглата наоколо. Няколко гледача са подготвили специалното мляко и започват да хранят слончетата.

Изключително забавно е да наблюдаваш как най-малките не могат да се доредят, защото големите ги бутат, за да изядат и тяхната порция. Но гледачите се намесват и всички си тръгват сити и щастливи до следващото хранене. Всеки платен билет е спонсорство, с което се купува мляко на сирачетата.

Мястото е пълно с посетители, местните водят децата си и ги възпитават в грижа и любов към природата. Всеки може да стане благодетел на центъра и да дарява суми според възможностите си, за да се купува мляко за бебетата - слончета. Списъкът с желаещи от цял свят е голям. Но още по-голямо е количеството адаптирано мляко за храненето на тези много специални бозайници.

В Шри Ланка хората имат желанието да помагат на дивите си съостровитяни. За всеки отделен случай  - било то за слон, леопард или костенурка, те се обаждат на специалните телефони и викат екипите на центрове като този. Ветеринарите реагират на място според ситуацията. Видяхме, че носят пушки. Девствените гори не са място за разходки. Там има други правила и думата имат хищниците и дивите слонове.

Пътят ни продължава през още едно от чудесата на Шри Ланка - Галле. Историческата португалска крепост от началото на 16 век се е запазила до днес. Малките, покрити с каменна настилка улички, са оживени от глъчката на романтични ресторантчета и кафенета. Срещаме местен, който ни разказва за едно фрапиращо събитие от момента на смъртоносното цунами през 2004 г., което е отнесло хиляди жертви от града.

75-годишен старец от Галле е бил отнесен от цунамито и прекарал в океана цели 6 часа, хванат за столче. В един момент старецът видял наблизо да плува дърво и се хванал за него. "Дървото" се оказало крокодил, толкова зашеметен от случилото се, че просто доплувал със стареца на гръб до река, навътре в сушата. Старецът се спасил. Всички говорят, че това е чудо. Преди това човекът страдал от куп болести, но всички изчезнали след случилото се.

Този ден от нашето пътешествие е "Поядъ". Означава пълнолуние и е празник за будистите. Морето винаги е бурно на пълнолуние. Не се работи и всички празнуват - ходят в храмовете, принасят своите дарове (цветя), не се сервира алкохол. Заслушваме се в разбиващите се в брега вълни.

Прекрасен, наситен на емоции и впечатления ден! Какво ли ни очаква утре?!

Без багаж! Нямаме търпение да ви разкажем!

* * *

Разгледайте още снимки от Шри Ланка в нашата галерия ТУК.

Повече за Шри Ланка можете да видите в епизодите на телевизионното предаване "Без багаж".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти