"Друго не трябва, три думи само: "Добре съм, мамо..."

"Друго не трябва, три думи само: "Добре съм, мамо..."
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Мама ще бъде с коси побелели,
скришом ще пази две детски кордели,
ще се тревожи и тихо ще плаче,
ако не носи писма раздавача.
Друго не трябва, три думи само: "Добре съм, мамо." *

(цялото стихотворение на Петя Александрова е в края на материала)

Годината е някъде в началото на 80-те, аз съм покачена на столче, защото не стигам катедрата, зад която са ме изтипосали в претъпкания с труженички Червен салон на голям производствен комбинат. Рецитирам ясно и прочувствено горното стихотворение. Мама стои на първия ред и плаче, както и поне още 200 жени в салона.

Всяка от тях има поне две деца и днес, 8 март е облякла най-хубавата си рокля от жоржет, ушита при съседката или самиздат версия. Косите са старателно ондулирани и тупирани, носи се мирис на карамфили и "Красная Москва". След музикално артистичната програма се очаква банкет, на който всяка мечтае да бъде тайно поканена на валс или танго от колегата с очилата и сивото поло. Аз съм само на пет години и не разбирам защо това толкова обикновено стихотворение кара майките да плачат.

Стоп кадър!

Мама ме е облякла в червена вълнена рокля с бродерия, донесена от ГДР (Източна Германия) от чичо ми, обута съм в крепнайлонов чорапогащник и държа в ръцете си кокичета, косата ми е вързана с огромна бяла кордела, бретонът старателно сресан настрани. Зад мен се вижда неизменният огромен фикус и маса, отрупана с бонбони "Амфора", домашна торта и лимонови резенки. Това е снимка, на която пише с красив почерк "Честит празник, мамо!"

В колекцията от спомени, която всяка една пораснала вече дама има, днес са ни останали особено скъпите, когато се опитваме да си набавим смисъл и оправдание за това - какво точно празнуваме на 8-ми март. Това празник на майката ли е или празник на трудовата жена?

Празникът, както всички знаем, е възникнал като символ на борбата за трудови права на жените. Tова се е случило на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Днес се навършват 104 години от първото отбелязване на Международния ден на жената. Но смисълът на неговото празнуване е метаморфозирал до степен, в която той вече загубва реалните основания да бъде празнуван.

На 8-ми март празнуваме желанието си да не работим, да бъдем специални, да ни подаряват цветя, да ходим на фризьор, козметик и спа, да се напием със себеподобни и да зарежем децата при баба им. Всъщност, тайничко си мечтаем за това всеки ден.

Осми март е празник, който реабилитира уважението ни към самите нас. Той е също толкова нелеп, колкото е и Свети Валентин, ако търсим в него само повод да си подаряваме цветя, да ходим на ресторант и да помагаме на безсмислената индустрия на картички, сувенири и всякакъв там подобен кич. Особено по време на криза. Финансова и друга.

Ако искате да празнувате – правете го всеки ден, ако искате да уважавате себе си, майките и околните – правете го толкова пъти, колкото имате потребност. Но не превръщайте осми март в поредното клише, изпразнено от съдържание, защото няма нищо по-страшно от празник без празничност.

А сега, вадете кърпичките, прочетете цялото стихотворение и се обадете на мама. Нали знаете: "Три думи само – Добре съм, мамо!"

* Мъничка, мъничка моя,
весело зайченце, котенце мило
в скута на мама сега се е свило.
Твойта главичка на моето рамо,
можеш ли ден да прекараш без мама?
Мама във чашката мляко налива,
сплита косите на плитка красива,
кърпи, чорапи с пробити петички,
мама се грижи за всичко.

Кой ще разкаже на мойто момиче,
как тъй луната на сърпче прилича,
как се превръща водата на пара
и самолета с кого ли се кара,
има ли в спътника истинско куче,
мама попитай и ще научиш.
Но след години ще станеш голяма,
умните книги сама ще намираш
и ще рисуваш и ще бродираш,
дългите плитки ще сплиташ самичка.

 

После ще литнеш и ти като птичка,
умна и силна ще стигнеш далече,
можеш без майка си вече.
Мама ще бъде с коси побелели,
скришом ще пази две детски кордели,
ще се тревожи и тихо ще плаче,
ако не носи писма раздавача.
Друго не трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти