Древното японско суеверие за „очите санпаку“, които предсказват съдбата на човека

Очите са прозорец към душата ни, но дали не е възможно да разкриват и нашата съдба?

Днес разказваме за едно явление в погледа на някои хора, което се свързва с древни японски суеверия.

Дори и да не вярвате в подобни неща, винаги е любопитно да научите дали някои хора са родени с някакъв знак от съдбата, нали?

Четенето на лица, или „mian xiang“ на китайски, съществува от повече от 2600 години и е древната практика за разчитане на черти на лицето с цел разгадаване на характера и бъдещето на човека.

Какво издават чертите на лицето за характера ви?

Много хора, които познават азиатската традиция за четене на лица, коментират един феномен, наречен от японците санпаку очи. Всъщност този вид очи са напълно нормални според науката, но на Изток съществуват някои странни суеверия, свързани с тях.

„Санпаку ган“ или „санпаку“ е японски термин, означаващ „трите бели“ и се използва за описване на очи с бяла част, видима над или под ириса, когато човек гледа напред с изправена глава.

Обикновено можете да видите бялото на нечии очи, известно като склера, отляво и отдясно на самия ирис. Въпреки това, при някои хора има малка, но видима бяла част също над или под ириса.

На корейски същото явление е известно като „sambaegan eyes“.

Според някои учени склерата е бяла, за да направи ирисите и зениците ни по-видими. Твърди се, че това подобрява комуникацията, като ни позволява да следваме погледа на другите по време на общуване.

Алтернативната азиатска традиция за четене на лица твърди, че очите санпаку са намек за съдбата на човека.

През 1965 г. японският макробиотичен теоретик Джордж Осава публикува книга, наречена „Всички сте Санпаку“. Той стига доста далеч в теориите си, предполагайки, че „състоянието санпаку е предупреждение, знак от природата, че животът на човек е застрашен от ранен и трагичен край“, както и че феноменът е сигнал за дисбаланс в тялото и емоциите.

Ин Санпаку очи
Така се наричат очите с бяла част, показваща се под ириса. Смята се, че хората с ин санпаку очи по-често са застрашени от опасни и екстремни ситуации в живота си, както и че могат да станат жертва на предателство.

Ян Санпаку очи
Това са очите, при които бялата част се показва над ириса. Те са много по-редки. За хората с очи ян санпаку опасността, пред която могат да се изправят, е вътре в самите тях. В тях бушуват необуздани емоции, които трудно успяват да овладеят, и като цяло могат да имат проблем със самоконтрола.

Разбира се, санпаку очите са напълно нормална част от външния вид на хората, стига причината за това да не се крие в здравословни проблеми. Подобен външен вид се придобива още с напредване на възрастта, в резултат на пластични операции и при травми на лицето.

Скептиците критикуват това суеверие и поради причината, че това колко видима е бялата част на очите ни зависи много от позицията на главата и посоката на погледа.

За известни личности със санпаку очи са определяни например принцеса Даяна и Били Айлиш. Може да ги сравните с очите на актрисата Кейт Бланшет, които не са такива:

За други известни хора със санпаку очи са считани американският президент Джон Ф. Кенеди, Майкъл Джексън, Мерилин Монро и Силвестър Сталоун.

Защо имам тъмни кръгове под очите и как да ги лекувам


 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти