Долу рекламата! Да живеят работата и самодисциплината! (откъс от „45 татуировки на личността“ на Максим Батирев)

книга
Снимка: AMG Publishing

Долу рекламата! Да живеят работата и самодисциплината!

След като завършите училище, няма веднага да получавате годишна заплата от 60 хиляди долара. Няма да станете вице- президент на компания със сателитен телефон в колата си, преди да си го изработите. - Бил Гейтс

Само не бъркайте упоритостта и дарованието. Като гледаш към най-добрите във всеки бизнес, се поддаваш на изкуше- нието да ги признаеш за гении и значи отказваш на прос- тосмъртните, включително на себе си, възможността да се мериш по тях. В действителност обаче настоящите им уме- ния най-често не са подарък от съдбата, а плод на желязно постоянство, методично експериментиране и усъвършенст- ване, отсяване на неработещи методи и прилагане на успеш- ни, а това е умение, което всеки може да възпита в себе си. - Дан Кенеди

Много от моите връстници (при първото издание на тази книга ще бъда на 38 години) с недоумение наблюдават хора, които на 25 или дори на 22 години вече не искат да работят. Казваме, че следващото поколение след нас „иска много и наведнъж“. Тоест, да не правят нищо, а да изберат лесния начин и същевременно да имат впечатляващи доходи. На сайта modnye-slova.rf има следното определение:

„В младежкия жаргон „хайп“ означава истерия около човек, уебсайт, приложение или в най-лошия случай – устройство. Между другото, глаго- лът „да хайпваш“ означава приблизително същото като думите „да правиш пиар“ или „да налагаш“.

Според мен имах късмет: през 90-те години хайпът засегна родителите ми, а аз все още бях твърде млад, за да имам свободни пари, за да инвестирам в странни финансови схеми като МММ, „Властелини“ и други. А през 2010-те вече го надраснах. Тоест, по време на моето детство беше практически невъзможно да „изкараш лесни пари“. Затова навсякъде пропагандирам темата за труда и самодисциплината. А и какво друго да пропагандирам, ако резултатите си съм постигнал единствено поради факта, че повече от 10 години работех по 14 часа на ден и всеки ден с малки стъпки се придвижвах към целите си? Е, нямам вроден талант, съдбата не ми е правила подаръци, затова трябваше да работя усилено, да чета, да уча, да изучавам, да измислям, да правя малко повече от другите, после вдигах глава и виждах, че мнозина вече са зад мен. А понякога зад мен бяха всички, а аз се оказвах първи.

Успоредно с кариерата ми в корпоративния свят, технологиите, включително интернет технологиите, се развиха много активно. И след това тръгна... iPhone като подарък за лайкове, курсове „Как да стана милионер за три месеца“, взаимни абонаменти за повторни публикации, отслабване в един уебинар, сътрудничество на блогъри, изгаряне на собствените ти мазнини заради предполагаема томбола за вносна кола, автоматично наддаване за продажби на автомобили, когато изобщо не е необходимо да правите нищо – „стой и лови входящия поток от клиенти“.

Най-интересното е, че започват да се появяват герои, които лесно се издигат с помощта на хайпа. Има доста живи примери.

В резултат получаваме огромен слой от обществото, който не иска да работи и с упорита работа да постига заслужени резултати; хора, израснали с примери за лесно и просто забогатяване. Виждаме онези, които не искат да правят нищо, но искат да се къпят в пари и да карат „Ламборгини“.

Преди няколко години фонд „Обществено мнение“ зададе на младежи под 26 години въпроса къде биха искали да работят. Резултатите ме шокираха. По-голямата част искат да бъдат чиновници, а след това бизнесмени, а значителна част от респондентите искат да работят за „Газпром“. Според тях това са синекурни длъжности.

– Ставаш чиновник – при тях са всички предимства на цивилизацията! Държавата им дава апартамент, вила, кола с буркан, „чадър“!

– Ставаш бизнесмен – ето ти милиони печалби, безкраен поток от клиенти, лоялни служители и любезна данъчна инспекция.

–  Отиваш в „Газпром“ – ами, там всичко е ясно. Мечтите се сбъдват там. И то веднага.

Момчета, няма такова нещо!

Всички хора, които постигат нещо в този живот:

– работят много, без да вдигат глава;

– вършат си работата честно и страстно;

– работят много, без да вдигат глава;

– опитват се да променят света около себе си;

– работят много, без да вдигат глава;

– разбират, че всичко зависи само от тях;

и затова работят много, без да вдигат глава.

Сега Негово Величество Хайпът се опитва да управлява консуматорското общество в ерата на потреблението. Лесно и бързо да се получават резултати, а понякога и псевдорезултати. Един биткойн колко струва само... Нито един човек, който е влагал в биткойни, не може разбираемо да обясни какво е това, но всеки разбира отлично, че стойността се определя от търсенето.

Докато има много желаещи да развиват криптовалути, стойността им ще расте. Много ми е интересно дали някой ще си спомни след 10 години какво е биткойн?

Хората искат много и го искат веднага: да забогатеят, да отслабнат, да се прославят, да станат силни, успешни и красиви. Върху това са изградени цели индустрии.

Но според мен всичко това мирише на мошеничество. Няма лесни начини, това е измама.

Затова, когато получавам предложения в социалните си мрежи за набиране на абонати, харесвания и други глупости (и това се случва всеки ден), аз се усмихвам и продължавам да игнорирам тези предложения. Искам истински резултати, а не гумена публика. И ако не само четете книгите ми, а и следите акаунтите ми в социалните мрежи – благодаря за това! За това, че ви имам вас – истински и живи.

Между другото, по едно време също исках лесни пари и дори от оскъдната си заплата купих билети за руското лото с надеждата, че Фортуна ще бъде милостива и ще ми даде няколко милиона рубли или апартамент в Москва. Но някак не ми се получаваше да спечеля повече от 150 рубли. Ех...

После взех калкулатора, седнах и изчислих какви са шан- совете ми за значителна печалба. Знаете ли какви бяха?

0,001316%

Това е вероятността за голяма печалба от един лотариен билет.

Вероятността да спечелите голяма печалба в някой тираж, е по-малка от вероятността да умрете в деня на тегленето на тиража.

Да, някой ще спечели, но най-вероятно няма да съм аз. Следователно седнах и си направих татуировка: „Долу рекламата! Да живеят труда и самодисциплината!“.

Всеки видим и забележим резултат на човек е резултат от дългосрочни инвестиции и много хиляди часове работа. Всеки милионер, актьор – носител на „Оскар“, олимпийски шампион, известен режисьор, Нобелов лауреат и друг признат човек е прекарал много години от живота си, за да се изкачи на пиедестала си.

Допускам, че разсъждавам по този начин само защото аз самият съм преминал пътя на труда и самодисциплината. Баща ми, армията, търговският отдел ми внушиха разбирането, че резултатите се постигат само по този начин – честен и открит.

А за вълшебните хапчета, чудодейните резултати и като цяло, за онези хора, които продължават да ви налагат лесни начини, е много добре написано в добрата стара книга „Чук и Гек“, където две малки момчета разсъждават за вълшебството.

Качили се те да спят на печката и там майка им дълго им разказвала различни истории и приказки. Накрая тя задрямала.

– Чук, – попитал Гек – защо в много истории и приказки има вълшеб- ници? Ами ако и наистина ги има?

– Както и вещици и дяволи? – попитал Чук.

– Ами, не! – махнал с досада с ръка Гек. – Няма нужда от дяволи. Каква е ползата от тях? А ние можехме да помолим вълшебника да отлети при татко и да му каже, че отдавна сме пристигнали.

– А с какво би полетял той, Гек?

– Ами, с какво... Би замахал с ръце, или нещо такова. Той си знае.

– Студено е да размахваш ръце сега. Я, какви ръкавици имам, и ръ- кавици с един пръст, и въпреки това, докато влачех дънера, пръстите ми бяха напълно замръзнали.

– Не, кажи, Чук, все пак нямаше ли да е хубаво?

– Не знам – замисли се Чук. – Спомняш ли си, в двора ни, в мазето, където живее Мишка Крюков, живееше един куц човек? Той ту продаваше гевречета, ту от време на време при него идваха всякакви жени, бабички и той предсказваше кой ще има щастлив живот, а кой – нещастен.

– Познаваше ли?

– Не знам. Знам само, че после дойде милиция, прибра го и от квар- тирата му изнесоха много чужди неща.

– Значи той вероятно не е бил вълшебник, а мошеник. Как мислиш?

– Разбира се, мошеник – съгласи се Чук. – Да, така мисля, и всички магьосници трябва да са мошеници.

Аркадий Гайдар

Чук и Гек,1939 г.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти