Днес почитаме Вяра, Надежда и Любов и майка им София

Днес почитаме Вяра, Надежда и Любов и майка им София
Снимка: Thinkstock

На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - отдава се почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света. Мъдростта има своите многобройни превъплъщения в древни и съвременни философии и религии. Днес и столицата на България чества за пореден път своя празник - на Света София и нейните дъщери.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Майката и дъщерите ѝ не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при императора.

Когато застанали пред него, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си.

Но тя проявила необикновена сила през цялото време. Не издържали на изтезанията момичетата умират, а императорът разрешил на София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе.

Три дни след кончината на децата умира и майка им, която също била погребана при тях. Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция. 

В деня, в който почитаме св. Вяра, Надежда и Любов столицата ни отбелязва своя празник. София ще празнува от сутринта с открити тържества, водосвет и постоянна експозиция в Музея за история на София.

Тържествената програма започва още в 10.00 часа сутринта, когато на сесията на Столичния общински съвет ще бъдат връчени почетните отличия на Столична община.

В 11.30 часа пред храма „Света София” ще започне официалната церемония по издигане знамето на града и тържествен водосвет, отслужен от свещеници на Българската Православна църква, в присъствието на Негово светейшество патриарх Неофит. В програмата ще участва и Националната гвардейска част и Гвардейският духов оркестър.

През целия ден в парк „Заимов”, около и в атракцион „Приказната къщичка” и пред Столичната библиотека ще има забавления за най-малките.

Вечерта ще бъде официално открита постоянната експозиция в Музея за история на София. В отделните зали на сградата на площад „Бански” са разположени експозиции, които показват различните етапи от развитието на града още от каменната ера, през годините на монархия, политически борби, войни и най-ново време. По повод официалното откриване на експозицията, в деня на София, е предвидено достъпът до музея да бъде безплатен. След това един ден месечно, по подобие на всички общински музеи, ще бъде отворен достъпът безплатно - обикновено това се случва в четвъртък.

Музеят разполага и с две зали, в които могат да бъдат разполагани временни експозиции, както и кът за деца, където да се запознаят с археологията и да научат много неща за историята на столицата и на държавата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти