Днес отбелязваме Кръстопоклонна неделя

църковен празник
Снимка: Istock

Православната църква почита днес празника Кръстопоклонна неделя, който се отбелязва в третата неделя на Великия пост. На този ден християните специално се покланят на един от най-ярките символи на християнската вяра - Светият и Животворящ Кръст Господен.

По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия.

църковен празник
Снимка: Istock
 

Смята се, че в средата на Великия пост този ритуал дава на християните духовна сила, за да извървят до края пътя на пречистването - до деня на Възкресението.

Честният кръст е най-святото знамение и най-светлият символ на християнската вяра. Затова всички Свети тайнства - кръщение, миропомазване и Божествената евхаристия, се извършват с призоваването на Светия Дух и с Кръста.

църковен празник
Снимка: Istock

Всички Свети благословения се дават с кръстния знак, а храмовете, свещените предмети и одежди се освещават с Честния кръст. Без Кръста е немислимо което и да било литургично действие.

Кръстът е и жертвеникът, на който Христос е принесъл себе си за целия свят, преживявайки най-голямата болка и унижение. Смъртта му се счита за животворна и спасителна, защото дарява живот и избавление.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти