Днес е Въведение Богородично

Днес е Въведение Богородично
Снимка: Thinkstock

На този ден малката Мария била заведена от родителите си Йоаким и Анна за първи път в Божия храм.

Макар и едва тригодишна тя била поставена на първото стъпало и сама се изкачила до най-високото 15-то стъпало на Йерусалимския храм, където била посрещната и благословена от Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител.

Император Юстиниан Велики построил през VI век църква в Константинопол, посветена на първите стъпки на Богородица в  храма.

Църквата „Света София“ е с внушителни за времето си размери и е запазена до днес.

Празникът, известен като Въведение Богородично, бил честван за първи път през 715 г. На този ден миряните приемат своето Свето причастие по време на Коледните пости.

По-късно е прието Въведение Богородично да бъде и Ден на християнското семейство, тъй като тригодишната Мария е била посветена в Божието тайнство именно от родителите си, от нейното семейство.

Празникът символично напомня колко е важно цялото семейство заедно да посещава църква и да отправя молитвите си. По този начин словата, отправени към Бог, се усилват и всички излизат от Божия храм благословени и одухотворени.

Родителите са тези, които дават първите уроци и напътствия на своите деца, посочват им първите познания за християнските добродетели.

Семейството е най-доброто училище, което дава първите познания за Бога и Православието, благодарение на които се е крепял българският род през вековете.

Българската православна църква приема празникът да се чества като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж от 1929 г., за да напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в чистота на нравите.

След църковната служба на Въведение Богородично, семейството се събира около масата, за да се нагости с топла питка, вкусна постна гозба и каничка вино.

Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Прочетете още любопитни факти за други празници в нашата специална секция "Празници".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти