Днес е Световният ден на здравето и на всички, които се грижат за него!

Днес е Световният ден на здравето и на всички, които се грижат за него!
Снимка: Thinkstock

Днес отбелязваме Международния ден на здравето.

На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването.
 
7 април е обявен за Ден на здравето още през далечната 1948 г. От 1964 г. тази дата започва да се отбелязва и у нас като деня на здравния работник.

[block]more_from_category[/block]
 
С добра дума за българския медик е кампанията на Дарик „Най-добрите лекари”, благодарение на която още през 2012 г. специалисти от цялата страна посочиха свои колеги, в които имат най-голямо доверие.

Идеята за този ден възниква на първата сесия на висшия орган на СЗО - Световната здравна асамблея през 1948 година.

Първоначално се е смятало, че той ще бъде отбелязван на 22 юли. На този ден през 1946 година беше подписан Уставът на СЗО.

Впоследствие беше взето решение да се чества Световният ден на здравето на 7 април - тази дата отбелязва встъпването в сила на Устава на организацията през 1948 година.

Тази дата е призвана да привлече вниманието на хората към въпросите на тяхното здраве, а държавните органи и медицински организации - да съсредоточат усилията си върху подобряването на медицинското обслужване, информираността на населението относно профилактиката на заболяванията и здравословния начин на живот.

Снимка: Thinkstock

Темата на Световния ден на здравето тази година е "Депресия: нека поговорим". Тя се явява едно от най-разпространените психични разстройства и се различава от обичайната промяна на настроението и на емоционалните реакции. Тя може да има дълга продължителност и да доведе до сериозни нарушения на здравето, а в най-лошите случаи и до самоубийство.

По данни на СЗО понастоящем от депресия страдат над 300 милиона души по света. За периода 2005-2015 година количеството на хората, страдащи от това психично разстройство, са се увеличили с над 18 процента.

Снимка: Thinkstock

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти