Днес е най-тъжният ден от годината...

Днес е най-тъжният ден от годината...
Снимка: netinfo

Песимисти, тази статия е за вас. 

Ако днешният ден ви се струва ужасен и  всичко ви дразни - от снеговалежа до колегата, който диша шумно, въпреки че е през три бюра от вас и не виждате как ще изкарате седмицата: имате всички основания да се чувствате по този начин.

Защото официално: днес е най-тъжният ден от годината.

Празниците са минали и респективно имаме рязък спад в настроението. А недостигът на слънчева светлина играе огромна роля за състоянието, в което се намираме. Натрупването на всички тези фактори ескалира днес според британски психолози. Но това не е всичко. 

Дните са студени и по-къси, нощта е по-тъмна и по-продължителна и ние изпадаме в състояние, което е близко до депресията. 

Ако сте по-сънливи от обикновено, ако сте крайно раздразнителни или обратното - апатични, чувствате се отчаяни и страдате от липса на смисъл, най-вероятно страдате от сезонна депресия, която е изключително характерна за зимата.

Обикновено симптомите ѝ започват в края на септември. 

Според британския психолог Стюард Хейдок, състоянието на сезонната депресия е пряко свързано с намаляването на слънчевата светлина. "Можете да се чувствате изморени, раздразнени и да не искате да ставате от леглото", казва специалистът. 

Сезонната депресия не е за подценяване: освен, че може да ви направи неефективни в работата, може да повлияе на начина ви на общуване. При някои хора симптоматиката протича още по-тежко: със суицидни мисли. 

Хейдок съветва хората с подобни симптоми да не се притесняват да потърсят помощ: да поговорят за състоянието си с приятел или с личния си лекар, който може да назначи лечение.

Междувременно: има няколко трика, които да приложите, за да се почувствате по-добре. Разхождайте се по-често навън, ако имате тази възможност. Също така, можете да използвате метода на светотерапия (или фототерапия) при депресия със специална лампа, която да държите включена на бюрото си. 

Британският психолог предупреждава, че състоянията на депресия не са за подценяване, защото са скрити и дори някой от приятелите ви да излиза и да се забавлява с вас, това изобщо не означава, че се чувства добре. 

Така че, ако се усещате, че нещо не е наред и има спад в настроението ви, не се колебайте да потърсите помощ от специалист и да говорите открито за начина, по който се чувствате. С един разговор не можете да оправите всичко, но споделянето винаги помага. 

Снимка: netinfo

Още статии, които да прочетете: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти