Дивото зове...

Биляна Траянова

Когато знаеш, че си на остров, заобиколен от всички страни с вода, е много трудно да си представиш, че на толкова малко парче суша щъкат над 90 вида бозайници.

Сред които слонове, леопарди, мечки и маймуни. Летят стотици пеперуди, пълзят над 96 вида змии и пеят повече от 435 вида птици.

Най-старият в света указ за опазване на дивия живот е издаден от краля на Шри Ланка преди повече от 2000 години, още в 3-ти век пр. н. е. Властващият тогава крал на северните части на острова забранява всякакъв лов. Днес над 8 % от териториите на Шри Ланка са национални природни резервати.

От описаните тук 435 вида птици, 251 са местни, а останалите са прелетни, идващи да зимуват на острова. 21 вида са ендемични.

Големи водни птици, щъркели и чапли, лесно могат да бъдат забелязани в Националните паркове.

От всички 90 вида бозайници, гордостта на Шри Ланка е слонът. Въпреки бързото унищожаване на местообитанията му и изчерпаните популации на слонове, значителен брой могат да се видят в Националните паркове на острова.

Най-голямата котка на острова - леопарда, също е застрашена. Въпреки това може да се види в резервата Уилпату.

Ако в света има описани 294 вида змии, то 96 от тях обитават Шри Ланка. От тях 50 вида са ендемични за острова. Само няколко вида змии са отровни и имат отрова, която може да убие човек. Всъщност само 3 вида са виновни за  98% от смъртните случаи на хора в страната. Повечето змии са доста безвредни и не агресивни. Открити са и 13 вида морски змии в крайбрежните води на острова.

Югозападното крайбрежие на Шри Ланка е магнетично. Но фантастичните му плажове съвсем не са единственото, което привлича и местните и туристите насам. Тук идват да гнездят гигантските морски костенурки, правят се едни от най-вълнуващите гмуркания…

Избрали сме този ден за фото сафари в националния парк Яла.

Фауната на Шри Ланка е невъобразимо богата за толкова малък остров. От големите бозайници тук са слонът, биволът, лосът, еленът, леопардът и ленивата мечка. Островът е дом на два вида по-малки сърни, на глигани и на три вида малки котки. Срещат се мангусти, катерици, включително и летящи катерици.

Налага се да станем по тъмно, за да видим колкото се може от всички тези обитатели на Шри Ланка. Студено ни е, мокро е и доста кално. Не сме очаквали на диво сафари да бъдем с открити джипове. Поне досега сме били на сигурно в затворени джипове. Особено сред диви котки и слонове… Ще трябва да бъдем доста внимателни…

Гледайте новия епизод на "Без багаж" за в събота, 30 януари, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

"Майката" на всички билки

Откъде идва най-качественият чай на света?

Вълшебният плод, който замества хляба и ориза

Вкусът на Шри Ланка

Къде се намира пеперуденият рай

Простичките неща и Санторини

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти