Вкусът на Шри Ланка

Биляна Траянова

Все по-популярни по света стават готварските курсове, които се организират от добрите хотели.

Няколко часа пазаруване из местните пазари и готвене по традиционни рецепти ще ви разкрият за местната култура повече от всичко друго.  

Да пипнеш с ръцете си, да минеш през целия процес на подготовка, избор на подправки и начин на приготвяне - всичко това е повече от забавно. Да не говорим как хубаво огладняваш и колко невероятно вкусна ще ти бъде вече сготвената храна.

От западната страна на острова, където сме в момента, е малко облачно, но пък това си има и своите предимства. Не е горещо и смятаме да оползотворим времето си подобаващо. Днес готвенето е възможно в градината до плажа. Колко вдъхновяващо!

Готвачът ни прилича повече на екшън герой, но се оказва, че е мастър шеф от десет години. Синът ми Валери-Михаил обича да готви повече от мен.

Експериментите в кухнята са му любимо занимание. Дано да запомни рецептите и вкъщи да ни изненада.

Невероятното на шриланкийската кухня е тропическата ѝ свежест. Морето поднася прясна риба, горите - гигантските плодове на хлебното дърво Джак и още безброй други, карамфиловите цветчета, канелата и куркумата са съвсем пресни и ухаят божествено.

Раците, които ще готвим, са десетокраки. Те живеят във всички световни океани, в сладка вода, както и на сушата. Тези същества обикновено са покрити с дебел екзоскелет, съставен предимно от калциев карбонат. По размер можете да срещнете раци колкото грахово зърно, но има и гиганти, които с разпънати крака достигат до 4 метра. Познатите видове раци са около 850. Всеядни са, обичат водорасли, мекотели, червеи, други ракообразни, гъбички, бактерии и др.

Раците се приготвят като ястия по няколко различни начини. Някои видове се ядат цели, включително черупката, на други видове се ядат само краката и щипците.

Гъстата кафява течност, която ще използваме, е Петмѐз. Нарича се още рачел, маджун, адъ, и представлява сгъстен сироп от плод с високо съдържание на захар - може да е от захарно цвекло, захарна тръстика, грозде, диня, сини сливи, тиква. В нашия случай е от сока на цветовете на кокосова палма. В този тип сиропи не се прибавя допълнително количество захар.

Ще използваме и кориандър. Кориандърът е популярна подправка във всички краища на света. Всички части на растението могат да се ядат, но в кухнята се използват най-често пресните листа и сушените семена. Те са важна съставка на кърито, особено смлените семена. 

Изключителни фенове сме на всичко кокосово.

Кокосовото мляко не трябва да се бърка с кокосовата вода. Кокосовият орех е много полезен със своите фибри, витамини С, Е, групата В, минералите: желязо, селен, натрий, калций, магнезий и др. Калцият в кокосовото мляко може да замести млечните продукти, като негов източник. Едно добро решение за вегетарианци и вегани.

Научаваме, че този тип мляко се разваля бързо, когато е в прясна форма, и е добре да се използва по възможност веднага след приготвянето му.

При редовна консумация млякото от кокос е особено полезно за борбата с високото кръвно налягане, благодарение на електролитите, които съдържа. Може да държи кръвното под контрол, както и правилното функциониране на жлезите. 

И макар да нямаме пресни тропически плодове, морски раци и подправки, можем спокойно да опитаме екзотичното меню от далечната Шри Ланка. Трябва ни единствено вдъхновение.

Вижте цялото меню във вкусния епизод на "Без багаж" в събота, 2 януари, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

 В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Къде се намира пеперуденият рай

Простичките неща и Санторини

Принцът, който построил 1000 храма за една нощ

Сладкият вреден навик

Ядем червени водорасли ежедневно, а дори не подозираме!

Половете всъщност са 5

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти