Принцът, който построил 1000 храма за една нощ

Биляна Траянова

Легендата за Рара Джонгранг разказва за принц Бандунг Бондовосо, който се влюбва в принцеса Рара Джонгранг, дъщеря на жестокия цар Боко. 

Принцесата обаче отхвърлила предложението му за брак, защото Бандунг Бондовосо убил в битка баща ѝ. Бандунг настоявал за този съюз, и накрая Рара била принудена да се съгласи да се ожени за него, но само ако той успее да изгради 1000 храма само за една нощ.

Принцът имал свръхестествени способности и бил подпомогнат от подземните демони, свръхестествени същества, с които изградил 999 храма за една нощ. Точно когато принцът бил на път да завърши и последния храм, принцесата се събудила и  наредила на камериерките си да запалят огън в източната част на храма, за да накарат принца и демоните да вярват, че слънцето вече изгрява. Заблудени от пропелите петли и светлината на огъня, свръхестествените помощници избягали обратно вдън земя. Принцът бил вбесен от измамата и за отмъщение проклел принцеса Рара Джонгранг да се вкамени. 

Така тя се превърнала в последната и най-красивата от хилядата статуи в храма. 

Статуята на Дурга Махисасурамардинин в северната камера на храма на Шива се смята за статуята на принцеса Рара.

Това е легендата за храмовия комплекс Прамбанан.

От града Йогякарта до него стигаме бързо, защото избираме ранната утрин - така движението е по-малко и слънцето по-щадящо. Това са само 17 км, но те могат да отнемат и много време, ако уцелиш трафик. Пътуването ни съвпада с месеца на Рамадан и през деня няма много движение. Мюсюлманите, преобладаващото население на Ява, постят от изгрев до залез и това променя значително ежедневието им.

Когато последно видяхме внушителния Прамбанан, храмовият комплекс беше сериозно повреден от разрушителното земетресение през 2006 г. Последвалите изригвания на близките вулкани също са нанесли огромни щети на структурите. Какво ще намерим днес? Едновременно се вълнуваме и се притесняваме. Дано Прамбанан си е на мястото в цялото си хилядолетно великолепие.

Религиозната архтектура е била широко разпространена в Индонезия, но най-богат в това отношение е остров Ява. Тук могат да се срещнат едни от най-ярките представители на  хиндуистката и будистката архитектура.

Прамбанан е най-големият и най-добрият пример за хинду архитектура в Индонезия и един от най-големите в Югоизточна Азия. Обявен е за световно културно наследство от ЮНЕСКО.

Характерен за Прамбанан е пищният стил, с високи и остри архитектурни форми, типични за хиндуистките храмове. Канди в индонезийксия език се използва със значението на храм.Канди Прамбанан или наричан още Канди Рара Джонгранг е творение от 9-ти век. Посветен е на Тримурти, или проявление на триединството на върховните богове в хиндуизма -  Брама - Твореца, Вишну - Пазителя и Шива - Разрушителя.

Тримурти или три форми, от санскрит, е концепция в индуизма, според която "космическите функции на сътворяване, поддръжане и разрушение са персонифицирани съответно като Брахма, Вишну и Шива."  

Прамбанан е служел за религиозни церемонии, тук са се случвали и жертвоприношения. Според историците, в рамките на външните стени на храма са живели стотици брамини с учениците си.

През 10-ти век, едно изригване на вулкан Мерапи, разположен на север от Прамбанан в централната част на Java, бележи началото на упадъка на храма. Веднага след това е бил изоставен.

По време на силно земетресение през 16 век, храмът се сринал. Въпреки, че храмът престанал да бъде важен център за поклонение, руините пръснати из района все още били разпознаваеми и почитани от местните яванци.

Хората знаели за храма, но историческата памет била изгубена във вековете. За да обяснят произхода на Прамбанан, те измисляли приказки и легенди за гиганти и прокълнати принцеси като тази за Рара Джонгранг.

Храмът привлича международното внимание в началото на 19-ти век. И по-точно през 1811 година по време на краткотрайното присъствие на Великобритания в района. Колин Макензи случайно попада на храма. Докато обаче руините били проучвани в продължение на десетилетия, много скулптури и храмови орнаменти били изнесени извън страната или използвани от местните селяни като строителни материали. Нищо не възпрепятствало грабежите.

През 1918 г. холандците започват сериозна реконструкция на комплекса.

По време на реставрацията в храма на Шива е било открито каменно ковчеже върху  купчина от въглени и изгорени животински кости. Листове от злато с надпис Варуна (бог на морето) и Парвата (бог на планините) също се намерени тук. Каменното ковчеже, съдържало още листове от мед, 20 монети, скъпоценни камъни, стъкло, парчета от златни и сребърни листа, миди и 12 златни листа, изрязани във формите на костенурка, змия Нага, яйце и др. 

Прамбанан е една от най-посещаваните туристически атракции в Индонезия.

Гледайте новия впечатляващ епизод на "Без багаж" в събота, 12 декември, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването.

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Сладкият вреден навик

Ядем червени водорасли ежедневно, а дори не подозираме!

Половете всъщност са 5

Тайни на 40 000 години

В съседната стая спи мъртвец

Необикновеният дом на романтиката

Денят, в който всички мълчат

Стряскащата тайна на остров Бали

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти