Денят, в който всички мълчат

Денят, в който всички мълчат
Снимка: Thinkstock

Биляна Траянова

Представяте ли си как бихте се чувствали, ако една сутрин се събудите в абсолютна тишина?

Няма движещи се автомобили и ревът от моторите им просто се е изпарил. Няма клаксони, ругатни и ръмжене на преминаващи над главите самолети. Излизате навън и всички мълчат. Разминавате се в абсолютно мълчание. Всички магазини са затворени.

Тихо, тихо, тихо.

Тази сцена е абсолютна реалност. Денят се нарича Тихият ден или Нйепи. Дни преди него всички на Бали започват усилена подготовка. Могат да се наблюдават ритуали в хилядите храмове, на плажа, изобщо – накъдето и да се обърнеш. Всичко това се случва в специален ден от Балийския календар, който си има своя логика и философия.

Тази година това ще се случи днес, на 21 март.

Три-четири дни преди Нйепи, балийците донасят на плажа всякакви символи на безбройните божества, които почитат. Трябва да се извърши церемонията по пречистването.

Ако плажът е далеч от селото им, хората тръгват с камион или друго превозно средство, но ако е на около 3 км разстояние – всички ще отидат пеш. Тази церемония има специално предназначение – да неутрализира негативната енергия във Вселената. Случва се веднъж в годината.

И точно Нйепи е балийската нова година! Наричат я още година Сака и тя следва Лунния цикъл, или т.нар. лунни години. Разликата между нашия, западния календар и Сака е 78 години. Тази нова балийска Сака година е 1937.

Един ден преди Тихия ден е Нгупук. На обяд се прави свещена церемония по приношение на демоните. На всички кръстовища се принасят жертвени пилета, патици или кучета. Това се случва за омилостивяване на демоните.

Вечер приношенията се изнасят извън селата с друга церемония. В този предхождащ Тихия ден се изнася и фигура на демона Ого-Ого, с която се обикаля около селото. Шествието е съпровождано от много динамична музика, балеганджур. Всички тези церемонии имат различни функции да неутрализират негативната енергия във Вселената. На Нгупук е Тъмна Луна или Новолуние. Веднага следва Тихият ден.

Четири са нещата, изключително важни за Тихия ден. Наричат ги Катур Брата Пенйепиан, а именно: не се излиза навън, не се пали огън (в т.ч. и електричество), не се работи нищо, никакви забавления не са позволени. Готви се преди изгрев слънце. Всичко в този ден е затворено, освен болницата. Никой не трябва да напуска и да идва на Бали.

Невероятна традиция на една невероятна култура! Тих ден, в който можеш да чуеш мислите си, да чуеш душата си, да се слееш с божественото и да усетиш закрилата на Вселената!

Звучи като приказка и е приказкa, в наши дни.

Още за невероятния остров Бали гледайте в официалния профил на "Без багаж" във Vbox7:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти