Къде се намира пеперуденият рай

Биляна Траянова

Сещате ли се за друго, освен влюбването, което може да те зашемети, да те омае, да накара сърцето ти да трепти лудо от щастие?

Кой би предположил, че едно мъничко същество с цветни крила може да те остави без дъх!

Млада, току-що излязла от какавидата си пеперуда направи с нас чудо. Неочаквано се появи пред обективите ни, за да ни накара да погледнем на нейния свят с други очи, да се влюбим неусетно и да забравим, че времето тече…

Пеперуденият парк на остров Бали е първото място, което искаме да видим всеки път, когато пристигнем там. Звучи странно. И е странно. Защото е трудно да си представиш как друго може да измести белите плажове от първото място в списъка с желания smiley Но такова друго има. То е един малък свят, в който няма лоши герои, няма опасности, няма страх. Има само красиви цветя, малки езерца, пъстрокрили пеперуди и възхита. Малък Рай!

В Пеперудения парк спокойно преминават през четирите етапа на развитието си 15 вида от известни и описани от науката 18 500 вида пеперуди.

С крилца от няколко милиметра до цели 30 сантиметра, покрити с различно оцветени люспи, тези същества са истинско чудо на природата. Те търпят пълна метаморфоза. За малко са яйце, после ларва, след това се превръщат в какавида, а тя – в пеперуда.

Събудили сме се в 5 сутринта, за да бъдем в парка в 8. Не искаме да пропуснем нито миг.

Рано сутрин, уж неподвижните какавиди, започват лекичко да се размърдват една по една и от тях да се подават тънички краченца и антенки на млада пеперуда.

Застиваме с фотоапаратите в ръце и чакаме… Чакаме мига на вълшебството. Усилието на малкото същество да излезе от тесните ципи на какавидата само по себе си е достойно за възхищение.

Показват се и смачкани, мокри крилца. Пеперудата е в ръцете на моето дете, което като повечето градски деца изпитва ужас от насекоми и всичко, различно от мобилни устройства. Но днес, тук ще се случи и друга метаморфоза smiley

Моето малко момче ще открие цял един нов свят, красиво приятелство и спокойствието да бъде в този свят, заедно с други същества, с които да общува, да закриля и обича.

Тънките, несигурни крачка запристъпват по ръката на детето, всичките ѝ сетива възприемат него - на допир, на мирис, дори вибрациите, които излъчва малкото му развълнувано сърце. Той е първото, с което тя ще свърже новия си живот и новия си свят.

Трябва да сме внимателни, да сме добри. Да успокоим малкото същество, че този свят е безопасен и добронамерен…

Отдавна не сме имали толкова важна мисия! Да бъдеш първото,  до което ще се докосне новодошло в този свят същество! Божествено, велико преживяване!

Гледайте невероятния пеперуден епизод на "Без багаж" в събота, 26 декември, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

 В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Простичките неща и Санторини

Принцът, който построил 1000 храма за една нощ

Сладкият вреден навик

Ядем червени водорасли ежедневно, а дори не подозираме!

Половете всъщност са 5

Тайни на 40 000 години

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти