Ден, след който не можеш да заспиш

Биляна Траянова

Отправили сме се към един далечен и непознат свят, в който будизмът и хиндуизмът са силно свързани и близки, където шаманизмът и местните религиозни традиции са толкова пъстри, че всичко блести в цветовете на пъстър калейдоскоп.

30 милиона с различна етническа принадлежност, касти и племена, живеят мирно в Непал - една от най-невероятните страни в днешния ни свят.

Непал е географско чудо, културна съкровищница и дом на етноси, които правят всичко възможно, за да съхранят уникалната си идентичност.

Избрали сме да отседнем в хотел, издържан в архитектурния стил, характерен за невара, местното население на долината. Кантипур Темпъл Хаус е с прекрасна градина, прозорци, декорирани с фантастични дърворезби, тухла и фигури на митични същества, които правят тръгването ни за снимки трудно. Всяко кътче тук заслужава вниманието, носи своя смисъл и има конкретно предназначение не само в естетически аспект, но и в духовен.

Как тази страна е успяла да се възстанови след земетресението, разлюляло региона само преди месеци и отнело живота на над 8 000 души?

Предупреждават ни, че в Непал има режим на тока. Можем да разчитаме само на няколко часа в денонощието, за да заредим батериите си. Има проблем и с доставките на гориво. Малко коли успяват да заредят, а опашките пред бензиностанциите са безкрайни. Всичко това би ни прозвучало направо катастрофално, ако сме в обичайното си ежедневие. Но тук това ни звучи като прекрасна новина. По-малко моторни превозни средства - по-чист въздух - прекрасен повод да се отдадем на дълги дни с множество обекти за опознаване. По-малко ще бъдат и задръстванията, а ние ще можем да оползотворим времето си максимално.

Улиците са повече от колоритни. Уж сме тръгнали на някъде, а все се спираме за едно или друго.

Навсякъде се продават разноцветните бои, които индусите използват, за да правят така атрактивните си точки на челата. Тези точки са религиозен символ, представляващ божествения поглед. За жените, това е знак за красота. Точката се носи между очите или в средата на челото и е знак, че човекът е индус. Има и мистично значение - представлява третото око на духовното зрение, който вижда нещата, които физическите очи не могат да видят. Точките се наричат бинди и се изработват от червен прах, познат като синдур, традиционно приготвен от прах куркума и свеж лимонов сок, сандалова паста или козметика.

В допълнение към обикновената точка, има много видове знаци, които се поставят на челата, на санскрит познати като тилак. Всеки знак представлява определена секта. Тези знаци веднага показват в какво вярва човека и така всички знаят как да започнат разговора с него.

За хиндуистките жени, точката е знак за красота. Червеното бинди обикновено е знак за брак. A черното бинди, често носено преди брака, се носи за предпазване от уроки.

Като моден аксесоар, точката е допълнение към цвета на сарито.

Уличните търговци очакват своите клиенти. Туристи почти няма. Това най-много притеснява непалци. Туризмът е основен източник на доходи, а последното земетресение влезе във всички новинарски емисии и туристите прекратяват всички планове за пътуване до Непал. Така е вече няколко месеца. Но непалци се надяват. Молят се искрено и вярват, че боговете ще им помогнат да върнат спокойствието си и туристите отново да тръгнат насам.

Бял дим, издигащ се нагоре към небето, привлича вниманието ни. На отсрещния бряг горят пожари. Това е известното място за кремации на Катманду. Храмът е Пашупатинат, издигнат в чест на Шива. Реката е Багмати.

Само на метри пред нас, от другата страна на Багмати, има няколко клади. На една догарят последните тленни останки, друга вече се почиства и подготвя за следващото тяло, трета ще бъде запалена всеки момент. Труп, увит в оранжева тъкан, е поставен наполовина във водата, сякаш, за да бъде измит и подготвен за пътя към отвъдното със специален ритуал. Скръбта е някъде дълбоко скрита от погледите ни. Не я виждаме.

В Непал живеят предимно хинду и будисти, които вярват в прераждането и в това, че всяко добро действие в живота ще допринесе за по-добро прераждане.

В Хинду традицията е мъртвите да се кремират на бреговете на свещената река Багмати. Това е ултимативно желание на индусите в Непал. Преди кремацията тялото трябва да се потопи три пъти в реката. Главният оплаквач, който обикновено е първородния син на починалия, трябва да запали кладата и да се изкъпе в свещената река веднага след кремацията. Всички близки също или се къпят в реката или се пръскат със свещената вода след церемонията. Река Багмати изчиства семейството едновременно духовно и физически.

Хинду предпочитат да съберат праха на покойника и да го поставят в урна и да го запазят за друга специална церемония. След кремацията, членовете на семейството започват 11-дневен период на траур, през който им е забранено да консумират месо и някои зеленчуци. Позволено им е да носят само бели дрехи и нищо от кожа като колани, часовници и обувки. На 10-тия ден хинду свещеник провежда церемония, на която боговете са умолявани и почетени в името на покойника. На 11-тия ден семейството може да се върне към обичайния си ритъм на живот.

Някои будисти също кремират мъртвите, докато други предпочитат небесните погребения, в които мъртвото тяло се нарязва и оставя на лешоядите и кондорите на свети места в планината. Будистите вярват, че душата е безсмъртна и тялото е само черупка, която пази временно духа. Според тях е по-добре тялото да нахрани други същества, отколкото да изгние. След като котите бъдат оглозгани, те биват събрани и изгорени. Небесните погребения са доста предпочитани в Хималаите.

Пашупатинат е най-важният храм, посветен на бог Шива. Всяка година този храм привлича стотици възрастни последователите на хиндуизма.

Те пристигат тук, за да намерят подслон за последните няколко седмици от живота си, за да се срещнат смъртта, да бъдат кремирани по бреговете на реката и да тръгнат на последното си пътуване с водите на свещената река Багмати, която по-късно среща светите води на река Ганг. Индусите от всяко кътче на Непал пристигат тук, за да умрат.

Смята се, че този, който умре в Пашупатинат, ще се прероди като човек, независимо от всеки грях, който може да е влошил кармата му.

Гледайте новия епизод на "Без багаж" за в събота, 13 февруари, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти