Как любопитството лекува страха

Биляна Траянова

Традиции, култура, хора, езици и пейзажи - много са причините да поискаш да дойдеш в Непал.

Тук хиндуизъм и будизъм са преплетени до степен, в която храмовете са общи, много церемонии също, религиозната толерантност е впечатляваща. В Непал празнуват Нова година четири пъти по различно време. Все още това е страна на селата и земеделието, над 80% от хората разчитат на плодовете на земята, за да преживяват.

Два пъти отлагаме идването си в Непал, заради ужасяващото, разрушително земетресение през април 2015 г.

Летището в Катманду също е сериозно засегнато и няколко месеца полетите са преустановени.

Днес Непал отново е стъпил на крака и всичко изглежда наред. Предстоят ни няколко дни на непланирани обиколки. Верни на себе си, ще се оставим на пътя да ни води! Избрали сме перфектния гид, обяснили сме му какво търсим като преживяване и се оставяме в ръцете на съдбата.

Облачното време се опитва да ни развали настроението, но не се поддаваме.

Докато се разхождаме из уличките на Катманду, пред погледите ни попада плакат, на който пише: "Полети до Еверест!" 

Решаваме, че няма какво да чакаме и си купуваме билети за полет до Еверест с малък самолет, гарантирано място до прозорец и ставане в 4 сутринта. Добре, че сме близо до летището, защото полетът е в 6. Надяваме се да видим изгрева над Хималаите!

Няма да е честно, ако не си призная колко много се страхувам от полетите. Преди небесната разходка съм в голямо двоумение дали да не се откажа, трудно заспивам и спя неспокойно. Но Валери успява да ме убеди с думите „Кога друг път ще видиш Еверест?“

Така е, човек не идва тук всеки ден. Дано поне облаците се поразотидат. Шансът да видим най-желания от алпинистите връх е 50 на 50.

Традиционното вярване за Хималаите е, че са вечният дом на боговете. Тези гигантски планини доминират непалския пейзаж.

Излитаме точно навреме. Имаме прекрасна видимост! Времето днес е на наша страна. Изгревът сигурно ще бъде фантастичен. Ще видим Еверест с неговите 8 848 метра, покорен за първи път в далечната 1953 година.

Пътувайки към Непал имахме съвсем различни планове, но както обикновено плановете се правят, за да се разсмиват боговете.

В Хималаите са разположени около 15 хиляди ледника, които съдържат приблизително 12 хиляди km³ вода. Разположени са и стотици езера, като повечето са с надморска височина под 5000 m, а като цяло размерът им намалява с височината.

Ние обаче виждаме само снежните върхове, с остри била като ножове! И все повече не можем да си отговорим на въпроса: Как е възможно да се престрашиш и да тръгнеш да катериш този снежен исполин, способен на смъртоносни хватки и капани? 

Изглежда ни абсолютно невъзможно! Вероятно смелчаците, дръзнали да тръгнат нагоре, са деца на боговете, които ги даряват с нечовешки сили и дух, за да стихнат върха!

Покоряването на Хималаите започва през 1950 г. с изкачването на Анапурна (8091 m). Експедициите обикновено се организират през пролетта или есента - през зимата изкачването е силно затруднено. Щурмуването на върха се прави предимно през месец май, преди да започне сезонът на мусоните.

Еверест е изкачван повече от 1200 пъти. Покоряван е от 80-годешен мъж, 64-годишна жена, от 13-годишен юноша, някои са го изкачвали повече от веднъж. Героичните истории обаче се преплетени със стотици смъртни случаи, причинени от измръзване, паднали лавини, ледени и скални срутвания и височинна болест. Списъкът на загиналите алпинисти е много дълъг.

Освен опасностите при катеренето, друг голям минус на туризма и алпинизма е застрашаването на околната среда, особено в районите на туристическите бази, разположени в подножието на планината. Увеличаването на броят на изкачванията на Еверест (често с използването на техника) застрашава екосистемата на Хималаите.

Полетът върви гладко, а пилотите позволяват на туристите да надникнат през предния прозорец и на да направят така желаните снимки. Докато летим на изток, от едната страна се наслаждават на белите зъбери на Хималаите, а от другата на зелени хълмове със сгушени сред тях малки селища. Ние гледаме към тях, и сигурно децата някъде там долу, които са забелязали самолета, ни махат в поздрав. Нещата винаги имат поне две гледни точки.

Пилотите правят завой и обръщаме посоката на запад към Катманду. Сега е ред на нас да гледаме глетчерите. Ето го страховития красавец! Еверест не може да се сбърка!

Тибетците го наричат Джомолунгма, означаващо „Богинята – майка на света“, на непалски е Сагарматха или… „Високо в небесата“. Всички имена му подхождат!

Да показваме добрите и красиви неща и моменти от различните точки на планетата, за да  започнем да ценим, пазим и отстояваме - това е нашата мисия.

Всичко това един ден трябва да оставим на децата си!

Гледайте новия епизод на "Без багаж" за в събота, 6 февруари, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Дивото зове...

"Майката" на всички билки

Откъде идва най-качественият чай на света?

Вълшебният плод, който замества хляба и ориза

Вкусът на Шри Ланка

Къде се намира пеперуденият рай

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти