"Даровита"

"Даровита"
Снимка: netinfo

"Даровита" е дебютният роман на младата Кристин Кашор, който вече е преведен на над 30 езика. При излизането си през 2008 г. книгата директно се изстрелва на челните места в класациите и се настанява удобно в сърцата на милиони фенове.

"Даровита", издадена от ИК "Емас", е последвана от още две книги, излезли през 2009 и 2012 година, които за разлика от повечето поредици юношески фентъзита, не са продължения, а "придружители", доразвиващи вълнуващия фентъзи-свят на Кристин Кашор.

Книгата е сред най-добрите заглавия за 2008 г. на "Пъблишърс уикли", "Амазон" и Американската библиотечна асоциация, номинирана и наградена e с множество награди. А тази година са купени и правата за екранизация на цялата трилогия, като по филма ще работи продуцентът Табрез Нурани ("Животът на Пи").

"Даровита" е убедителен роман, ангажиран с въпросите за идентичността, истината и самостоятелността. Лейди Катса е Даровита, родена с магическа дарба, която я прави едновременно страховит аутсайдер и ресурс за експлоатация. Нейната особена дарба – ненадминатата ù способност да убива – е използвана от чичо ù - краля, за да измъчва и наказва.

В същото време Катса тайно въздава справедливост из Седемте кралства заедно със създадения от нея Съвет. Когато по време на мисия се сблъсква със странен принц с мистериозна дарба, тя вижда разрушителните изкушения на покварената власт, но също така придобива смелост да вярва в другите – и в себе си.

Катса успява да се опълчи и да се освободи от тираничния си чичо и двамата с По поемат към далечно кралство, подвластно на патологично луд владетел. Там ги очакват опустошителни открития…

***

Откъс

"Катса познаваше природата си. Разпознаваше я тутакси, щом застанеше лице в лице с нея – чудовище с едно зелено и едно синьо око, с вълча, озъбена муцуна. Свиреп звяр, изливащ необуздания си гняв върху приятелите си, убиец, служещ като отдушник на кралската ярост.

Странен беше този звяр обаче, защото под повърхността му дремеха страх и негодувание от собствената му жестокост. Кореше се, че причинява болка. А понякога сърцето му въставаше срещу жестокостта.

Ако чудовището спре да се държи като чудовище, престава ли да бъде такова? Превръща ли се в нещо друго?"

***

Анотация от корицата:

Катса живее в свят, в който хората, родени със свръхчовешки качества – Даровитите, предизвикват страх и са експлоатирани от владетелите си. А Дарбата на Катса всява ужас дори в собственото ù сърце. Тя е способна да убие човек с голи ръце още от 8-годишна. Съдбата ù се управлява от нейния чичо Ранда, крал на Мидлънс, и от Катса се очаква да изпълнява поръчките му – да наказва и измъчва тези, които са го предизвикали.

Когато среща принц По, Даровит боец, Катса дори не предполага как ще се преобърне животът ù.

Не е предполагала, че ще разбере истината за Дарбата си, истината за себе си. Или ужасната тайна, скрита далеч – тайна, която може да погуби света им само с думи…

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти