Да замениш екипа по самбо с готварска престилка – разговорът ни със съоснователя на Mate Kitchen

mate kitchen
Снимка: Mate Kitchen

Да намериш призванието си е блян, за който всеки един от нас мечтае и преследва. Да се бориш за призванието си и да го доразвиваш е изкуство, което малко от нас умеят. Да създаваш красота за очите и незабравимо преживяване за небцето е целта на всеки майстор готвач. Днес се срещаме с Георги Николов, човекът пример за това, че когато мечтите вървят ръка за ръка с амбиция, труд и много, много любов, всичко е възможно.

Дългогодишен спортист по самбо и джудо, бронзов медал на Европейско първенство, многократен национален шампион, носител на световна купа и множество призови места от международни турнири. След 5 години прекарани като съосновател на ресторант в Англия, Георги се завръща на българска почва, за да създаде кулинарната платформа Мate Kitchen заедно със своите партньори.

Днес застава пред нас, за да ни отговори на няколко въпроса, сред които „Какво ще ядем?” и какво стои зад проекта Мate Kitchen – кулинарна платформа, благодарение, на която вече не е нужно да следите калориите си, ако сте на стриктен режим. Забравяте ровенето из различни платформи, за да измислите ястие, което да разнообрази семейното хапване, а пазаруването ще се окаже истинско удоволствие, по време на което няма да забравите някоя основна съставка. Готвенето – от досада и рутина ще придобие усещане за ритуал, който ще носи уют и любов през магията на съставките.

Какво ни сподели Георги за своята философия в кулинарията и коя е съставката, необходима за всяко ястие, може да прочетете по-долу.

Какво ви вдъхнови от съсобственик на ресторант за интернационална кухня във Великобритания да се завърнете на българска почва и да стартирате кулинарната платформа Mate Kitchen?

Спецификата на английската кухня и клиентите ме подтикнаха да си задам въпроса „Защо съм там?”. А и в крайна сметка камъкът си тежи на мястото. Относно Mate Kitchen – решихме да направим платформата, за да бъдем полезни на най-много хора с различни рецепти, комбинации и вкусове. Всеки се храни и често чуваме въпроса „Какво ще ядем/готвим?”, а ние в Mate Kitchen даваме безброй вкусни отговори.

Разкажете ни малко повече за Mate Kitchen, цялостната идея и концепция, които стоят зад този вдъхновяващ проект. Каква е вашата мисия?

За всички нас от екипа на Mate Kitchen беше важно да намерим решение, с което да улесним ежедневието на хората, които приготвят храната си вкъщи. Създадохме седмично меню, което освен че предоставя избор от над 1000 рецепти, дава информация с приблизителна стойност за всяко ястие, калории, приготвя списък с продукти от избраните рецепти и по този начин спестява пари и време при пазаруване. Нашата мисия е да не се хвърля толкова много храна, колкото в последните години и затова създадохме фондацията ни Mate Kitchen, чрез която искаме да променим нагласите на българина относно разточителното пазаруване без предварително планиране.

Интерактивната функционалност „седмично меню“ добива все по-голяма и по-голяма популярност. Защо да изберем да ползваме именно функционалността „седмично меню“?

Седмичното меню е функционалност, изпълнена с разнообразие от рецепти, различни комбинации от вкусове и хранителни режими, както и ценови калкулатор. В комбинация на всичко това, седмичното ни меню е още един много добър домашен помощник, с който искаме да улесним приготвянето на храна вкъщи. В забързаното ежедневие, в което живеем, подобно решение е определящо за деня ни, в който всички се движим забързано и нямаме време за близките си.

Каква е тайната на доброто ястие?

Мерак. Дори намазаната с масло и поръсена със сол филия е по-вкусна, когато е приготвена с желание и любов. 

Откъде идват идеите за рецептите? Кое ви вдъхновява да измисляте нови и различни, които да обогатяват дневното меню на всеки човек/семейство?

Повечето ни предложения са вдъхновени от стари български рецепти, които се опитваме да подобрим и адаптираме спрямо характеристиките на продуктите, които използваме в днешния модерен свят. След опита, който натрупахме, разбрахме, че всъщност ние, българите, най-вече обичаме традиционната и сезонна храна. Разбира се, и разнообразието, което предлага балканската и средиземноморска кухня влизат в избора ни на рецепти.

Какво е отношението на нашето общество към храната според вас – ценители или чревоугодници сме?

Обществото винаги е било една умела смесица и от ценители, и от чревоугодници, но оказва се, че и двата типа потребители невинаги се отнасят с необходимото уважение към храната като такава. И това често пъти води до нейното разхищение, което не смятаме за правилно.

Както вече ви споделих, това е и причината да създадем нашата фондация Mate Kitchen, чиято цел е да помага на хората да осъзнаят, че храната не е просто даденост, а е нещо, за което се борим всеки ден и за което плащаме висока цена. Знаем, че промяната относно нагласите към хвърлянето на храна отнема много време, затова и създадохме видеа с вкусни рецепти от остатъци.

Споделете ни една рецепта, която да ни изпрати на морския бряг само с една хапка.

Таратор (с мастика). 😊

Храната за вас е? А кулинарията?

Храната за мен е всичко, защото тя сближава, лекува и дава смисъл на живота ни.

А кулинарията са всички онези моменти, в които човек може да остане сам и да изпита удоволствието да опита плодовете на собствените си умения и въображение.

Mate Kitchen
Снимка: Mate Kitchen

Задавате ли си все още въпроса „Какво ще закусваме/обядваме/вечеряме?“ дори след проекта Mate Kitchen?

Този въпрос винаги ще бъде задаван, а ние винаги ще търсим отговор.

Ако и на вас ви се иска да запретнете ръкави и да сготвите вкусно ястие за любими хора, може да посетите Mate Kitchen, където ще откриете бързи и лесни рецепти спрямо вашите предпочитания. Създайте уют у дома с ястие, което ще стопли душата ви.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти