Да виждаш мислите в съзнанието си в цветове: какво представлява синестезията

цветове
Снимка: iStock

Франсис Галтън за първи път ясно описва и документира синестезията през XIX век. В превод думата "синестезия" означава смесено възприятие.

При проявите си състоянието свързва възприятията едни с други. Това означава, че едно сетивно възприятие или идейна представа предизвиква в съзнанието същевременно друга представа от сетиво, което не е било стимулирано. От това следва, че един синестет би могъл да вижда в съзнанието си музиката в цветове или форми или пък представите му за числата и буквите да са оцветени в различни нюанси.

Подобно свързване с цвят е най-характерно, макар че в редки случаи синестетичните образи могат да съдържат обонятелни, звукови и други представи.

Като най-точно определението за синестезия е "възприемане в цвят (или в друга сетивна представа) на някои от нещата, които нямат цвят". Такива могат да бъдат цифри и букви, но в същото време музика, емоционални състояния и представи за хора.

Основната и най-често срещана форма на синестезия е свързването на цветове и графеми (цифри и букви). Проявява се най-ярко в детството. При повечето синестети се проявяват връзки между цветове и графеми, а някои освен тях имат и други смесени възприятия.

Кои цветове носят късмет през 2023 според китайския ви зодиакален знак

Синестезията не трябва да се бърка със заболяване. Синестетът е човек, който възприема всичко напълно нормално, но наред с това има също така и синестетично възприятие. Синестезията се предава генетично и е характерна за цели семейства.

При един човек с подобни възприятия почвата на образите са изцяло вътрешни представи. Те са в съзнанието му и синестетът ги възприема само като такива, а не като част от реалността.

g
Снимка: iStock

Така например за един синестет буквата В е червена. Тя е един точно определен червен цвят. И той ще я вижда винаги в този цвят, без да го иска.

Думата Великден например също ще бъде предимно червена, заради цвета на главната първа буква, но ще се появява в съзнанието му с различен от В червен цвят.

Когато определените букви, думи и цифри са реално написани, синестетът ще ги вижда както всички хора - черни на бял фон и не вижда физически техния синестетичен цвят. Той се проявява само когато той помисли за тях и си ги представи написани в съзнанието си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти