Да се преборим с лошия дъх? Има как!

Да се преборим с лошия дъх? Има как!
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Лошият дъх се нарича още халитоза. Той може да е постоянен или да се появява от време на време.

Обикновено той е индикатор за някакъв здравословен проблем, най-често свързан със зъбите и устната кухина, а понякога и със системни заболявания.

Важно е да не бъркаме лошия дъх, признак на заболяване, със сутрешния лош дъх, който като цяло се смята за нормално състояние.

Появата на лош дъх сутрин не е нещо притеснително. Причината за него е, че през нощта намалява количеството на отделяната слюнка.

Слюнката е естествен механизъм на организма за почистване и измиване на устната кухина от разлагащите се хранителни остатъци и мъртви епителни клетки. С това се елиминират и неприятните миризми.

През нощта устата изсъхва. Дори да сме си измили зъбите преди лягане, по тях, по бузите и по езика се задържат мъртви епителни клетки, които бактериите използват за храна. Разграждането на тези клетки води до отделяне на неприятна миризма.

Понякога обаче лошият дъх не изчезва след сутрешното миене на зъбите. Това обикновено влияе на поведението и на самочувствието на хората и от притеснение те започват да избягват да контактуват с други хора. Още по-лошо е, но вече за околните, когато страдащите от халитоза не усещат, че имат този проблем.

Тогава те самите не са наясно защо другите хора започват да ги отбягват. Причината за това хората да не усещат, че имат халитоза е, че обонятелните рецептори привикват към постоянните миризми и не реагират на тях. Понякога неприятната миризма е толкова силна, че се усеща дори само при дишане. В тези случаи близките им трябва по деликатен начин да ги посъветват да потърсят професионална помощ.

Причини за лошия дъх може да са:

Лоша устна хигиена. Неправилното или недостатъчно миене на зъбите и почистване с конци може да е причина в устата да остават хранителни остатъци, чието разлагане е съпроводено с отделяне на неприятна миризма.

Възпалителни заболявания на венците. Венците са зачервени, подути и лесно кървящи при хранене и миене на зъбите. Понякога от венечните джобове може да изтича гной. Възможно е да има ранички по лигавиците.

Възпалителни заболявания на дихателната система - възпалено гърло, инфектирани синуси или белодробни заболявания. Обикновено има зачервено гърло, увеличени лимфни възли, хрема, кашлица.

Лош дъх от глад. При различни хранителни навици, диети или когато човек е гладен, е възможно да има халитоза.

Външни причини за лош дъх – най-често храни и напитки. На първо място като причина за халитозата се смята тютюнопушенето. Някои храни като лук, чесън или пикантни подправки също могат да я причинят.

Сухота в устата. Причини за нея могат да са проблеми със слюнчените жлези, използването на някои медикаменти или дишането с отворена уста. Сухотата в устата е съпроводена с по-трудно преглъщане на сухи храни, затруднения при продължително говорене, необяснимо голям брой кариеси.

Системни заболявания като диабет, чернодробни или бъбречни заболявания.

Когато страдате от лош дъх, е най-добре незабавно да се обърнете към вашия зъболекар. Той най-добре може да ви посочи на какво се дължи този лош дъх и дали имате нужда от консултация с друг специалист.

Зъболекарят ще ви прегледа и ще установи дали имате развалени зъби, лоша орална хигиена, възпалени венци, които са най-честата причина за халитозата. Вие трябва да го информирате подробно откога имате този проблем, как сте го забелязали, имате ли специфични хранителни навици, на диета ли сте, пушите ли и т.н.

Понякога може да има повече от една възможна причина за лош дъх, например лоша орална хигиена и възпалени синуси. Възможно е също по вида на миризмата да бъдете насочени към причината за нея и към конкретен специалист. Например, ако лошият дъх мирише на урина, вероятно имате бъбречни проблеми.

Лошият дъх го има дотогава, докато не бъде отстранена причината за него. Почти невъзможно е да изчезне от само себе си, така че не отлагайте консултацията със специалистите.

Ако причината е лошата устна хигиена, обикновено след почистване на зъбния камък и зъбната плака и адекватно последващо миене на зъбите, използване на конци и води за уста, резултати са налице почти веднага. За 1-2 дни настъпва осезаемо освежаване на дъха. Халитозата в резултат на системни заболявания обаче може да е по-упорита и продължителна. Борбата с нея е чрез лечение на системното заболяване с адекватни за него средства от съответните специалисти.

Лечение за лошия дъх има! Но то трябва да бъде адекватно и съобразено с причината за него. Така например, ако зъболекарят ви установи наличие на зъбна плака и зъбен камък, той ще ги почисти и ще ви обясни как сами да почиствате зъбите си по-добре. Ако има развалени зъби, те ще бъдат оправени. Ако до седмица след цялостното саниране на устната кухина, проблемът продължава, трябва да се потърси помощ и от други специалисти. Например, ако лошият дъх е съпроводен с висока температура и зачервено гърло, трябва да се обадите на личния си лекар. Ако пък знаете, че имате стомашно-чревни заболявания, като гастрит или язва или пък сте диабетик, трябва да се обърнете за консултация към специалистите по вътрешни болести.

Не забравяйте, че може да се предпазите от появата на лош дъх, причинен от зъбни проблеми! Почиствайте добре вашите зъби, венци и език поне два пъти дневно с четка и паста за зъби, използвайте води за уста и конци за зъби. Дъвчете дъвки без захар след всяко хранене.

Посещавайте вашия зъболекар два пъти годишно за профилактичен преглед и професионално почистване на вашите зъби и венци от плака и зъбен камък.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти