Да предадеш страната си заради любовта - историята на една необикновена афера

Хари Хоутън и Етел Джи
Снимка: Getty

Портландският шпионски пръстен е един от най-прословутите по време на Студената война. Шпионите крадат за СССР строго секретна информация относно британските атомни подводни технологии. Точно в сърцето на този шпионски пръстен стои необикновена любовна афера между двамата му британски членове - Хари Хоутън и Етел Джи.

Но дали любовта - както винаги е твърдяла Етел - е достатъчно силна мотивация, за да предадете страната си - разказват във видео на BBC Reel, цитирани от Vesti.bg

Основната цел на КГБ, за който работят тези шпиони, са подводните тайни на Запада.

Портландският шпионски пръстен предава секретната информация от своя център в Югозападна Англия, от място, наречено Портланд, което се намира на югозападното крайбрежие. Точно там Великобритания и НАТО провеждат доста от своите секретни подводни проучвания и в частност проучването за сонарите. 

Двама от членовете на шпионския кръг са британци. Това са Хари Хоутън и Етел Джи. Тяхната роля е особено ключова и причината е, че двамата работят там, където се провеждат проучванията на британците (Underwater Detection Establishment). Или иначе казано - там, където се разработват всички тези тайни сонари и торпеда.

Хоутън убеждава Джи да му предаде секретни документи, които после той копира и предава на съветския посредник - мъж, известен с името Гордън Лонсдейл. В действителност той е служител на съветското разузнаване с името Конон Молоди.

Не е ясно точно колко чувствителна информация са предали шпионите на руснаците. Но това е включвало например информация за първата атомна подводница на Великобритания. 

МИ-5 разкрива дейността на Хоутън и Джи, прави им досиета и ги поставя под наблюдение. 

"Оценявам колко безпомощно се чувстваш...

Знаехме, че това може да се случи по всяко време, но сега, когато стана, осъзнавам, колко ужасно се чувстваш, съдейки по моите собствени мисли, и искам да знаеш как аз съм с теб през цялото време на тази беда", пише Хоутън. 

Петимата шпиони в Портландския шпионски пръстен са арестувани на 7 януари 1961 г. Доказателствата срещу тях се натрупват стабилно и след процеса, провел се през март същата година, те са признати за виновни. 

Хари и Етел получили присъди от по 15 години. Връзката между тях става известна по време на процеса. Любовната им афера е разказана от вестниците. Там можело да се видят заглавия, които цитират Етел - "направих всичко заради любовта". 

МИ-5 продължава да следи кореспонденцията на двойката, докато те са в затвора.

30 кралски скандала, които разтърсиха монархията

Това е писмо, което Хари изпраща на Етел, докато и двамата са в затвора. Майката на Етел точно е починала и това несъмнено е писмо, написано със симпатия. То започва така - "Моя скъпа Бънти". Бънти е бил прякорът на Етел. Хари се опитва да я утеши. И това звучи много сърдечно. Може да се усети част от чара на Хари. Може би така бихме могли да обясним защо Етел го е харесала и как той е успял да я убеди да му предава секретните документи, разказва Марк Дънтън. 

"Скъпа, всичко, което мога да кажа, е, че съжалявам

и това идва от дъното на душата ми. Иска ми се да можех да ти кажа повече и да те успокоя, но съм сигурен, че ти ще разбереш", пише той. 

Хари и Етел са освободени от затвора през 1970 г.

Хари Хоутън и Етел Джи
Снимка: Getty

Веднъж, след като излизат, те стават обект на голяма публичност. Двамата са преследвани от пресата. Във вестниците има истории относно това дали двойката ще се ожени и в крайна сметка те го правят, но тайно. 

Бихте ли направили отново същото, но без частта, в която ви хващат? Този въпрос задават журналисти на двамата.

Етел отговаря: "не ставайте смешни", а Хари добавя "тя дори не знаеше, че го прави". 

15 любовни истории от Холивуд, които ни разчувстваха

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол