Да показваш тялото си не е "смелост"

голо тяло
Снимка: iStock

Обичам тялото си. Обичам начина, по който се движи, докато танцувам, по който ме носи в продължение на 30 години и по който се променя с времето.

Наскоро позирах с известния фотограф (и мой добър приятел) Sarah Bahbah. Попита ме дали искам да бъда част от нейния проект - Sex and Takeout - колекция от кадри, в които избраните от нея субекти са голи и консумират любимата си храна пред обектива. Никога не съм взимала по-бързо решение в живота си.

В деня на снимките получих брецел, потопен в млечен шоколад. Бионсе звучеше като фон на действието, а аз се съблякох и позирах върху розов кадифен диван с чаша вино в едната ми ръка и любимата ми храна в уста.

В какво се изразява смелостта да се покажеш заради себе си, а не в името на суетата и общоприетите стандарти за красота? 

Бях толкова развълнувана от крайния резултат, че реших веднага да публикувам снимката в социалните мрежи. Показването на толкова разкриващ и интимен кадър, който представя истинската ми същност като жена не беше проблем, а начин да манифестирам онази част от себе си, която не разкривам често. Давам възможност на последователите си да надникват във вътрешния ми свят, така че не очаквах тази снимка да предизвика големи сътресения.

Първоначално получих подкрепата, с която са ме дарявали винаги. Естествено, включиха се и хейтъри, които имаха какво да кажат - с профилна снимка на анимационна котка, с 0 последователи и без никакви постове, те ме информираха, че тялото ми е неподходящо за такъв показ и че никога няма да мога да си намеря работа.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

You can be fat and feel absolutely gorgeous. You can pose nude and have a respected career. You can be unapologetically straightforward and still be speaking with love. You can cry uncontrollably and move forward with strength. You can maintain wild optimism and be grounded in reality. You can be proudly uninhibited in your blackness and attend an Ivy League. You can be absolutely terrified and do it anyways. #notetoself • This photo was taken by the iconic @sarahbahbah. She sent me it in large form on a gorgeous wooden panel. Seeing it there in my hands, the colors brilliant, my face and body so.....visible, threw me for a loop in regards to my self perception, my self talk, my self love. I gotta say: I think I’m a pretty dope woman and I’m not apologizing for it 🌿

A post shared by Rachel Elizabeth Cargle (@rachel.cargle) on

Тогава обаче забелязах и още нещо. Получих голям поток от позитивни обратни реакции от хора с най-добри намерения, които бяха представени като насърчаване, но явно не разбираха посланието ми. Четях коментарите, които ме поздравяваха за това, колко смела съм да покажа тялото си. Бях объркана и малко обидена.

Какво толкова смело има в това, да се чувствам добре в кожата си? Какво толкова смело има в това, да се покажа на света заради любовта ми към самата себе си, а не към суетата и общоприетите стандарти за красота? Защо се смята за смелост да бъдеш видян? Да бъдеш видим?

Замислих се дали щях да срещна такива коментари, ако носех по-малък размер дрехи. Не попадам често на стройни голи тела, които са поздравявани за смелостта, че се показват.

Становището, че съм "смела" е всъщност е отражение на хорскот мнение за тялото ми. Според тях то не ме удовлетворява и се изисква голяма смелост, за да се покажа на света въпреки ниската ми оценка.

Често ми се налага да обяснявам, че намеренията не могат да изтрият въздействието. Този урок се прилага за различните методи, по които ние проектираме и изразяваме отношение към тялото си.

Макар и да вярвам, че всеки човек, който ме е нарекъл "смела" е имал намерението да представи тези думи като комплимент, не мога да остана равнодушна към различните начини, по които тялото ми се възприемаше за разлика от останалите дами на снимките в социалните мрежи.

Наскоро разказах тази история по време на едно социално събитие, на което срещнах много хора, които се чувстват неудобно от факта, че получават комплимент, че просто живеят живота си - таньорка със заешка уста, модел с протеза за крак, майка, която успя да пребори рака. Всеки от тях се припозна в моя проблем и изрази фрустрацията си от факта, че е постоянно наричан "смел", сякаш е имал избор дали да се справи с неприятните обстоятелства, с които се е сблъскал, сякаш те не са част от същността му.

Не съм първата, която говори за това. Този социален конфликт е част от конфликтите, свързани с редица микрообщества.

Помислете добре кого наричате смел не просто заради желанието да изразите мнение, а за да покажете разбиране за начина, по който той е избрал да живее живота си.

 

Автор: Рейчъл Елизабет Каргъл

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@breekwarren 🔥💋

A post shared by t a r a l y n n (@taralynn) on

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти