Да поговорим за виното - нектара на боговете

Юлия Костадинова
Снимка: Divino.bg

Лилия Огнянова

На днешния 14-и февруари не се изчерпва всичко с шоколад, балони с формата на сърца, рози и валентинки. Днес почитаме и Трифон Зарезан – древен български празник и обичай. Затова днес ще поговорим за виното с Юлия Костадинова.

Тя е главен редактор на DiVino, редактор на списание "DiVino Magazine", дегустатор с дългогодишен опит и член на редица международни дегустационни комисии. Съосновател е на конкурса Българско вино на годината и един от идеолозите на винения форум DiVino.Taste. Покрива България, Гърция, Чили и Аржентина в дегустациите на "DiVino".

С Юлия Костадинова разговаря Лилия Огнянова.

Виното винаги е било възприемано като нектар на боговете и неделима част от романтичната среща. Освен това то е любима напитка на хората още от Древността насам и на практика се произвежда от хилядолетия в целия свят. На какво отдавате това, какви послания носи напитката на боговете?
Освен романтичната страна, която вие добре описвате, виното е и здравословен продукт. Съдържа, както е известно, много полезни неща и когато се пие в умерени количества укрепва имунната система, цялостния тонус на организма, бори се срещу сърдечносъдовите заболявания, помага за превенция на още един куп други болести. С други думи – виното е вкусно и полезно, общо взето наистина божествено...

Виното наистина ли има качества на афродизиак? А какви други по-малко известни качества притежава?
Вероятно притежава и такива качества. Аз мисля, че всичко е индивидуално, всеки реагира по различен начин на различни субстанции, особено когато става дума за стимулация. Но, че виното отпуска сетивата по един благ и особено предразполагащ начин също е факт.

За кои видове блюда е най-подходящо червеното вино?
Първото неизвестно в това уравнение е виното, а не храната. "Червено вино" е много общо понятие. Едно е, ако става въпрос за младо, очарователно и свежо вино, съвсем друго е когато насреща си имате "бомба" от плътен вкус и аромат, отлежаване в дъб, мощна танинова структура и т.н. Освен това принципът "червено вино с червено месо" също е доста условна работа, защото ако червеното месо е топло - да, окей, със сигурност червено вино тогава, но ако е студено (луканки, шпекове, шунки, пастърми) може да се поднесе и с бяло вино. След това много от хората подценяват съчетаването на червено вино с постни рецепти или с тестени рецепти без месо, а истината е, че няма по-хубаво нещо от някоя простичка рецепта за паста и чаша приятно плодово червено вино.

Около свети Валентин в главите на всички в последните години изникват освен червени рози, балони и картички и класическите образи на бутилка вино и шоколадови бонбони. С какъв вид вино, според вас, бихме могли най-подходящо да съчетаем шоколада (има ли значение и шоколадът)?
И тук, както във всеки друг житейски аспект, е въпрос на вкус. Много хора не обичат изобщо комбинацията шоколад с вино. Има ценители обаче, които са открили това късче от вкусовия рай.

Най-добре се съчетават тъмният и натуралният шоколад (гледайте да са наистина добри и качествени) с плътни червени вина, за предпочитане – отлежавали в дъбови бъчви. Има отлични предложения от български и вносни производители вече на пазара, а ако не се чувствате уверени в избора – консултирайте се в магазина или на нашия сайт divino.bg. Освен това не е задължително да поднесете блокче шоколад. Можете да експериментирате с десерти с интензивен какаов вкус – шоколадово брауни, торта гараш или суфле...

Как да изберем вино, когато сме в ресторант?
Предполагам от листа или от винената витрина. Обърнете внимание дали вината се съхраняват добре в този ресторант (да не са на пряка слънчева светлина, за предпочитане е да са легнали, а не изправени, каква е температурата в помещението, където се съхраняват). Настоявайте да отворят виното пред вас.

Как да съхраняваме вече отворена бутилка вино?
Много просто – като я затворите и я оставите в хладилника. Има професионални системи с азот, но те се използват в най-добрите винени барове за най-скъпите вина. Има и едни лесни и достъпни системи за домашно ползване със специални тапи и простичка помпа, с която се изтегля въздуха. Става за секунди и позволява да се съхранява виното до седмица съвсем спокойно (стига да не е пенливо!), но можете да затворите бутилката и с обикновена коркова тапа и да го оставите на хладно. Не би трябвало да му стане нещо следващите 24 часа.

Как се сервира виното у дома – трябва ли да е в гарафа и е добре ли е да се използва този съд?
Ако ви е срам от етикета или бутилката – сигурно. Шегувам се. Декантерът (или гарафата) е приятен естетически аксесоар, от който има нужда, ако отваряте вино, което е много старо (за да отделим неизменната в такива случаи утайката), или ако е специално, но все още твърде младо за пиене в този момент. Има такива вина и те са по-честия случай, когато се ползва декантер. С други думи трябва добре да познавате качествата на вашата бутилка с вино. Иначе е красив съд.

В последно време все по-голяма популярност добиват екскурзиите за двама до винарска изба в провинцията с цел дегустация. Какво е вашето мнение за подобен вид туризъм и къде бихте препоръчали на читателите на Edna да отидат?
Моето мнение е особено положително за всеки опит за винен туризъм у нас – независимо дали само двамата, с група приятели/приятелки или организирани групи. Има вече книга за винения туризъм у нас с маршрути и описание на различни изби, които предоставят тази услуга. Освен това до броени дни ще излезе нашият първи DiVino Wine Guide Българските вина 2013, който вярвам ще е широко достъпен. Там също ще има сбита информация за почти всички наши винарни, за техните вина и за възможността да бъдат посетени. Но на фона на индустрията “Винен туризъм” в останалите европейски държави и в страните от Новия свят, ние все още сме прохождащо бебе.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти