Черешова задушница е днес

Черешова задушница е днес
Снимка: Thinkstock

Днес е втората голяма задушница през годината, наречена още Черешова заради най-популярния плод у нас по това време на годината. Поменът за починалите се прави винаги един ден преди рождения ден на Христовата църква – Петдесетница. Вселенската задушница, която тази година е на 7 юни, се прави във всички православни църкви по света.

В храмовете на задушница се отслужват заупокойни панахиди и се четат свети литургии в памет на близките ни, отишли си завинаги от този свят. Отправят се молитви за успокоение на душите, преминали отвъд. На този ден можем да спрем и преклоним глава, да си спомним, че сме временно на този свят и вечно е царството небесно.

Молитвите, отправени от живите за прошка и упокой на мъртвите, са най-добрата помощ за непрежалимите ни покойници. Тези молитви могат да подобрят задгробната участ на близките ни, отишли си от нас, но и да накарат живите да преосмислят земните си дела. 

На Черешова задушница се посещава божия храм, както и гробовете на представлените пред Бога. Раздават се дребни сладкиши, хляб и череши на хората, които срещате по пътя за гробното място. Местата за вечен сън трябва да се почистят от избуялата трева, да се украсят със свежи цветя и да се запали свещ за повече светлина на душите им.

Тъй като гробът е мястото за бъдещето Възкресение, той трябва да се поддържа чист и подреден.

Да си спомним днес за близките ни, които вече не ще видим и срещнем тук, на земята, да споменем имената им, да изречем на глас името на всеки един от непрежалимите ни покойници, и да нахраним душите им не с храна, а със светлина и молитва.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти