Бързо, лесно и вкусно по италиански: 5 идеи за закуска с фритата

фритата
Снимка: iStock

Ако само сте чуваи думичката "фритата" в някое кулинарно предаване, точно сега е моментът да откриете очарованието на това прекрасно ястие. Веднъж опитате ли, гарантираме ви, че ще я обикнете. Голяма част от този чар се корени в това, че да се приготви фритата не е никак трудно, а вариациите са безброй. Именно затова е толкова подходяща за лека и питателна закуска или брънч през уикенда.

►Блаженството, наречено брънч: 10 вкусни рецепти, които да пробваш през уикенда

Фритатата често е наричана италианския омлет. Това доста добре обяснява какво представлява тя - ястие с разбити и сготвени на тиган яйца.

Кои са най-подходящите храни за закуска?

Италианската фритата обаче е нещо напълно различно от френския омлет. Най-малкото при нейната направа няма същите строги правила като при правенето на класическия омлет. Принципните разлики с омлета са, че фритата се готви по-бавно и от двете страни, може да се яде и студена и не се налага да се завива. Тя е едно онези традиционни и много популярни италиански ястия, които трудно ще срещнете в менюто на някой изискан ресторант, но често присъстват на трапезата на местните. Нещо като нашия миш-маш.

►От палачинки през бухти до омлет – идеи за неделна закуска

Фритата може да се направи от буквално всичко - единствената задължителна съставка са яйцата. 

Ако сте хора с въображение, които не обичат да прекарват много време в кухнята, а да сготвят нещо набързо, то фритатата ще се превърне във ваш специалитет. Това ястие ви дава пълна свобода да се развихрите и да оползотворите остатъците от вечеря от предишния ден или продуктите от типа "каквото има в хладилника". 

►5 здравословни закуски, с които да контролирате апетита си през деня

Произходът на фритатата не е особено ясен, но се смята, че това е италиански вариант на испанската тортия, която представлява дебела палачинка от задушени картофи с яйца.

Представяме ви в галерията няколко идеи за фритата. Дори не изискваме от вас да ги спазвате едно към едно. Единствено целим да ви дадем насоки и вдъхновение за подвизи в кухнята.

Бързо, лесно и вкусно по италиански: 5 идеи за закуска с фритата

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти