Бръчки – не! Ботулинов токсин – определено!

Бръчки – не! Ботулинов токсин – определено!
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Мнозина го означават като абсолютния еликсир на младостта и вече повече от 20 години ботулиновият токсин "украсява" челата на куп кралски величия, световни модели и ВИП персони. С годините техниките за поставянето му се усъвършенстваха максимално, а и непрекъснато се откриват нови и нови негови приложения. Към момента се счита, че е златен стандарт в анти-ейдж грижата и е първата по честота естетична процедура в САЩ.

Откриването на ботулиновия токсин е станало доста по-отдавна, през далечната 1865 г. Той се изолира от специален вид бактерия – Clostridium botulinum. За естетични цели се използва високо пречистен и в изключително малки количества. Ботулиновият токсин е едно от най-изпитваните, проучвани и тествани вещества с повече от 65 клинични проучвания, включващи 15 000 пациенти и над 2 500 публикации в световно признати медицински източници.

Най-честото му приложение е в горната част на лицето за изглаждане на бръчките между веждите, на челото и около очите или т.нар. мимически бръчки. Специалистите препоръчват на дамите да стартират с тази процедура в по-млада възраст - в края на 20-те и началото на 30-те години, особено тези с по-активна мимика на лицето. Тогава се поставят малки количества, като по принцип основната идея на ботулиновия токсин е да действа превантивно, т.е. да спре формирането на бръчките в начален етап.

Също така освен специалист в изглаждането на бръчки, токсинът може да повдигне веждите и да направи погледа по-изразителен. Това което повечето пациентки с радост споделят е, че благодарение на него изглеждат по-ведри и имат по-позитивно излъчване, а това съвсем не е без значение в днешно време. Знаем вече колко важен се оказва външният вид в търсенето на по-добра работа и приемането ни от околните.

Все по-често намира приложение за коригиране на несъвършенства и в долната част на лицето, особено за повдигане на шията и лицевия контур, както и за изглаждане на бръчките над горна устна или повдигане краищата на устата. В тези случаи обаче се изисква по-голяма опитност от страна на специалиста поради близостта с доста важни органи. В ръцете на начинаещ или непрофесионалист рискувате да получите асиметрия или затруднения в говора и храненето.

Брадичката е част от лицето, която също се изменя с възрастта. Постепенно тя се смалява, върхът ѝ се повдига нагоре и леко се набръчква. За щастие ботулиновият токсин е в състояние да коригира и тези промени.

В по-късна възраст, след 50 години, индикациите и техниката на поставяне са малко по-различни поради промените, които настъпват в еластичността и плътността на кожата и разположените под нея мускули. Тогава задължително трябва да се комбинират дермални попълнители за възстановяване на обем и различен вид лазерни процедури, които да подобрят вида и структурата на кожата. Тандемът ботулинов токсин и попълнители многократно е доказал, че работи безотказно.

Сред хората е доста разпространен митът, че броят на апликациите с ботулинов токсин е строго определен и след това не бива да го поставяте. Истината е, че ботулинов токсин може да си поставяте и на 80 години стига да сте започнали с анти-ейдж грижите, когато се е появила необходимостта от тях и с годините просто правите поддържащи процедури. Разбира се, важно е да се спазва интервал от минимум 3-4 месеца между процедурите, в противен случай рискувате действието на токсина да отслабне или да не действа по начина, който очаквате.

Освен за естетични цели, ботулиновият токсин си има и чисто медицински приложения. Освен при мигрена, нови проучвания сочат, че ботулиновият токсин може с успех да се прилага и при леки и умерени форми на депресия. Установи се също, че може да подобри вида на белези в определени зони от тялото, а в последно време се проучва неговата ефикасност и при акнето и розацеята.

Ботулиновият токсин си остава златен стандарт в премахването на бръчки и фини линии, но разбира се, само ако е в ръцете на опитен и квалифициран специалист. Задължително условие също е да се работи само и единствено с официално регистрирани продукти - иначе рискът от нежелани реакции е повече от реален. Постоянните нови открития за неговото приложение гарантират, че ще запази първите си позиции още дълги години.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти