Балет на световно ниво

Постановчикът Киплин Хюстън, който ще обучава българските балетисти за предстоящите американски спектакли
Снимка: Софийска опера и балет

На 19, 20, 21, 27 и 28 април в Софийска опера и балет ще бъдат представени няколко емблематични балетни постановки на едни от най-утвърдените щатски хореографи, работили през 20 век. Събитието е част от инициативата "Американски балет за България".

Сред отделните танцови пиеси ще видим "Концертът" на хореографа Джером Робинс и музика на Фредерик Шопен, "In the Middle, Somewhat Elevated" на хореографа Уилям Форсайт, "Кончерто бароко" по музика на Йохан Себастиан Бах и "Чайковски Па де дьо" по хореографията на Джордж Баланчин.

И четирите балетни спектакли ще бъдат изиграни от балетната трупа на Софийска опера и балет.

"В състава ни има изключителни балерини и балетисти. Трета поредна година работим за проявата "Американски балет за България" и съм изключително горда и трогната, че този път организаторите се довериха изцяло на балетната трупа на Софийска опера и балет. Ще дадем най-доброто от себе си, а то никак не е малко", споделя Сара-Нора Кръстева, директор на балетната трупа на Софийска опера и балет.

С българските балетисти вече работят трима световнопризнати постановчици, като Киплин Хюстън, Катрин Бенетс и Даяна Уайт, която за втори път е у нас.

Киплин Хюстън е постановчикът, който пръв пристигна в България и ще остане тук повече от месец, за да запознае родните ни балетисти с творчеството на Джером Робинс (носител на "Оскар" през 1962 г. за режисурата на "Уестсайдска история") и да им покаже тайните и духа на неговата хореография и особено тази към постановката "Концертът", чиито комедиен сюжет и хореография, повлияна от стила на водевила, не спират да пълнят световните оперни зали близо 60 години.

"Не всеки може да поставя големите хореографи. Най-често артистичното им наследство се пази от фондации, които определят кой може да поставя творбите им - критериите са колко отделният постановчик е работил и познава хореографа, танцувал ли е самото произведение, вниква ли в чувството и внушенията точно на този балет", разказва Киплин Хюстън.

* Билетите за третото издание на "Американски балет за България" (организирано от фондация "Америка за България") вече се продават в мрежите на "Ивентим" и "Тикетплюс", както и на касите на НДК и Софийска опера и балет.

* Видео от балетната постановка "Концертът", която ще видим и в София.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти