Aко ни заболи зъб, докато сме на почивка

Aко ни заболи зъб, докато сме на почивка
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Сезонът на почивките е към края си, но все още не е приключил. Нерядко се случва хората да се сблъскват със зъбни проблеми, докато са във ваканция. Понякога това се дължи на тяхната немърливост, понякога на травми, а понякога си е чиста случайност.

Как да избегнем неприятните спомени от зъбобол по време на почивката?

На първо място в превенцията на зъбобола е профилактиката, която човек трябва да провежда. Независимо дали има проблем, болка, дискомфорт или пък се чувства прекрасно, без да има никакви неприятни усещания в устната кухина, посещенията при зъболекаря за преглед и почистване на зъбния камък трябва да са задължителни на всеки шест месеца.

Ако имаме предварително планирана по-дълга почивка, особено на далечна и екзотична дестинация, е добре профилактично да посетим зъболекаря си преди това, но не в деня преди заминаването, а поне седмица-две по-рано, за да може в случай на нужда той да има достатъчно време да реагира своевременно и да проведе нужното лечение.

Ако имаме започнато лечение на проблемен зъб преди заминаване на дълга почивка е добре за всеки случай лекуващият ни зъболекар да ни подготви и даде набор от документация и снимки, касаещи лечението с подробно описание на проблема, диагнозата, извършените до този момент манипулации и използваните медикаменти.

Тези неща биха ни били от полза, ако по време на почивката се появи болка или друг вид усложнение и се наложи да потърсим зъболекарска помощ по спешност при непознат специалист. Дори да имаме налична документация и снимки е препоръчително зъболекарят, при който сме отишли, по възможност да се свърже по телефона с лекуващия ни зъболекар и двамата заедно да обсъдят случая ни и какво е най-добре да се направи в момента.

Ако все пак се случи така, че да ни заболи зъб, докато сме на почивка, е важно да помислим как да подходим най-правилно.

Обикновено, ако болката не е много силна, е най-добре да изчакаме малко, например няколко часа или един ден и да видим дали няма да отмине от само себе си.

Ако болката е по-силна и нетърпима може да опитаме да я овладеем с помощта на обезболяващо. Щом тя изчезне обаче, независимо дали сама или след прием на хапче, не трябва да забравяме, след като се върнем от почивката, да си запишем час при стоматолога  и да не чакаме проблемът да се завърне отново, често с много по-голяма сила.

Ако болката не отминава е най-добре да се свържем с лекуващия ни зъболекар за съвет. За целта е важно да му обясним максимално точно какво точно усещаме – болка или просто дискомфорт, подуване или зачервяване на венеца. Ако има болка трябва да опишем нейния характер, а именно дали е постоянна или от време на време, нощна или дневна болка, дали е тъпа или остра, теглеща или пулсираща, дали е спонтанна или се провокира от нещо (например от студено, сладко или при хранене), дали се облекчава или засилва от нещо (например при натиск на зъба или термично дразнене). Твърде вероятно е зъболекарят да ни посъветва да решим проблема временно с помощта на обезболяващи медикаменти, особено ако почивката е към своя край и има възможност да го посетим в следващите два-три дена.

В случаите, когато болката не може да бъде овладяна с обезболяващи или няма възможност за скорошно прибиране от ваканцията и посещение на лекуващия ни зъболекар, може да се наложи да посетим зъболекар по спешност на мястото, където се намираме. В този случай е добре първо да разпитаме познати или да се свържем с нашия зъболекар, който може да познава свои колеги в региона и да бъдем насочени към конкретен препоръчан зъболекар.

Ако не можем да открием такъв, тогава не ни остава друго, освен да отидем при случаен стоматолог. Не е задължително той да направи цялостно лечение. Може да поискаме от него само да направи нещо, за да спре или да облекчи болката ни. Например, да ни напише рецепта за по-силни обезболяващи или за антибиотик при нужда или пък да постави някакъв медикамент в зъба ни и да продължим лечението след края на почивката при личния си зъболекар.

В повечето случаи не е препоръчително да оставяме зъболекаря да решава проблема генерално, особено ако попаднем в спешен кабинет, защото най-често там ни предлагат вадене на зъба, което невинаги е наложително, а дори да ни предложат лечение, обикновено то не е с нужното качество. При този тип спешни посещения на стоматолог отново е хубаво да изискаме от него документ, с извършените манипулации, както и рентгеновите снимки, ако ни е направил такива. Те ще са от полза при продължаване на лечението от нашия зъболекар след края на ваканцията.

Ако ни предстои далечно и дълго пътуване, особено ако е в чужбина, е препоръчително превантивно да се сдобием с обезболяващи и някакъв широкоспектърен антибиотик, които да можем да използваме в спешна ситуация. Понякога намирането на специалист и набавянето на медикаменти може да се окаже доста трудно и затова никога не е излишно да сме подготвени предварително.

Прочетете още:

Важните неща за заболяванията по езика

Афтите: Безобидни, но не съвсем

Необходима ли е упойка, когато сме на зъболекар?

Вредни ли са зъбните рентгенови снимки

Предимствата на електрическите четки за зъби

Да се преборим с лошия дъх? Има как!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти