Ако имате жълто около очите...

Ако имате жълто около очите...
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Кожата е най-големият ни орган и „предоставя” една немалка площ, върху която се появяват какви ли не образувания. За щастие по-голямата част са напълно доброкачествени.

Но съществуват и такива, които ни сигнализират, че вероятно има някакъв вътрешен проблем.

Ксантелазмите са точно такива образувания, които понякога могат да са проява на смущение в организма.

Наименованието им е малко трудно за произнасяне, но ксантелазмите са именно онези жълтеникави и леко надигнати петна в зоната около клепачите. Жълтият им цвят всъщност представлява отлагане на липиди и мастни продукти, които се натрупват в тези зони на кожата.

При някои хора се касае просто за унаследяване на склонността за образуване на ксантелазми, без да има смущение в липидната обмяна, но при други появата им е директно свързана с високи нива на холестерола и триглицедридите в кръвта.

На ксантелазмите можем да гледаме като маркер, че тялото ни не успява да контролира разграждането и усвояването на липидите в организма.

Вероятно се чудите защо холестеролът се натрупва точно около очите. Ами, отговор на този въпрос все още няма и това си остава една малка загадка. Интересно е също, че дори и нивата на липидите да са нормализирани чрез лечение и диета, при ксантелазмите не настъпва никаква промяна.

Ако вече имате ксантелазми, първото, което трябва да направите, е да изследвате нивата на липидите си в кръвта. При половината от хората се установяват отклонения. Имайте предвид, че както липидите се натрупват в кожата, по-същия начин, а дори и в по-голяма степен, се натрупват по стените на кръвоносните съдове, особено тези в посока към сърцето и мозъка.

Ксантелазмите сами по себе си не предизвикват никакво дразнене, сърбеж или дискомфорт, но е нормално да ви притесняват, тъй като те са на твърде очевидно място и няма как да ги скриете. Размерите им са различни, но често достигат до над 1 см дължина.

До неотдавна основният метод, чрез който се махаха, беше чрез изрязването им и зашиване на кожата на клепача след това. По-стари методи са изгаряне с течен азот или с киселини във висок процент.

Разбира се, откакто лазерите станаха  част от ежедневната ни практика, определено са предпочитаният метод, тъй като имат редица предимства. С тях процедурата е много по-прецизна и под пълен контрол от страна на дерматолога. Освен това, при обработката с лазер, рискът от рецидив (отново образуване на ксантелазма на същото място) е по-малък.

Успешно ксантелазми се отстраняват неоперативно с т. нар. аблативен Ербиум лазер.

Прочети още: Да предoтвратим появата на разширени капиляри

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти