Възможно ли е да сме алергични към студа?

Възможно ли е да сме алергични към студа?
Снимка: Thinkstock

Случвало ли ви се е в студено и влажно време да започнат да ви сърбят ръцете, да отичат, понякога това се случва и с краката, независимо, че сте обути с ботуши и сте стояли кратко време навън? 

Понякога започва изведнъж някаква странна хрема, от очите ви текат сълзи, нещо ви дразни в гърлото и вие започвате да се чудите откъде го хванахте този грип или какво ядохте, че се обринахте по вътрешната страна на бедрата.

Щом влезете на топло, спира хремата, обривите постепенно затихват и вие като че ли забравяте за случилото се, но само до следващото излизане на студено или до изпиването на някоя по-студена напитка.

Снимка: netinfo

Не е лошо да помислите дали нямате студова алергия, която може да се превърне в сериозен здравословен проблем. Ако си поставите задача да проследите кога се появяват неприятните симптоми и преоткриете повечето в този текст, не отлагайте консултацията с дерматолог.

Защо студът?

Рязката смяна на температурата, от топло към студено, предизвиква своеобразен термичен шок. Кръвоносните съдове реагират първоначално на студа със свиване. При продължителен престой навън се влошава кръвоснабдяването на тъканите, забавя се обмяната на веществата и се нарушава подхранването на кожата. Тя става суха, бледа, отпусната, възпалява се и се лющи.

Снимка: netinfo

Студовата алергия може да се наблюдава при деца, но не е изключено да се развие и при възрастни. Наблюдава се и полово разграничаване при протичането на кожния проблем. Този вид алергия се среща с много по-голяма честота при жените и протича с по-изразена симптоматика. Основната група пациенти, които търсят съвет от дерматолог за разрешаване на проблема, са млади жени.

От какво се провокира студовата алергия?

Студовата алергия е все по-често срещан проблем. Смята се, че има определена генетична предразположеност към това заболяване, но тя не е задължителна. Много други фактори също обуславят развитието му.

Трябва да се знае, че студовата алергия не е просто непоносимост към ниските температури, а е неразположение, което може да се отключи и при конкретни метеорологични условия като много силен студен вятър и влага. Студовата алергия може да се прояви при плуване в студена вода, вземане на хладен душ и дори при пиене на студени напитки.

Снимка: netinfo

Кожата ни има естествен предпазен липиден слой, който я предпазва от обезводняване, от редица заболявания, възпалителни процеси и инфекции. Но той намалява при прекалено миене, от студения и сух въздух през зимата, от вятъра и т.н. Това улеснява размножаването на бактерии и гъбички, които атакуват кожата и често предизвикват възпалителни процеси. Намаленият имунитет не е добра бариера срещу проникването на различни алергени в организма ни, а това може да доведе до развитие и обостряне на редица алергични реакции, в това число и студова алергия.

Диагнозата студова алергия може да се постави единствено след преглед от дерматолог. Понякога се налага провеждането на специални тестове.

Снимка: netinfo

Симптоми

Алергичният отговор е под различни форми и симптоми. В повечето случаи, след излагане на ниски температури, се появяват кожни проблеми, известни като студова уртикария, причинени от бързото освобождаване на хистамин, вследствие свързването на IgE антителата с еозинофилите.

При ниските температури през зимата се свиват капилярите и се намалява кръвообръщението, което може да доведе до цианоза на кожата. Първите признаци на недостиг на кислород в кожата са появата на синкаво-лилави петна, усещане на парене и сърбеж. При по-продължително излагане на минусови температури, по откритите места, като челото и носа, може да се появи дори болка.

Успоредно с чувствителността на кожата, след въздействието на студа, възникват и допълнителни процеси, които са пряк резултат от намалената имунна защита. Това може да е главоболие, отпадналост, запушен нос, дори кашлица, зачервяване на очите и др. Ако не се вземат мерки навреме, може да се появи втвърдяване и удебеляване на кожата в най-изложените на студа зони, каквито са пръстите на ръцете или коленете (особено при жените, които носят поли през зимата).

Какво лечение се прилага при пациенти със студова алергия?

Лечението на студовата алергия се изразява основно в предотвратяване на излагането на студ. Когато това не е възможно, преди излагането на студени условия, се приемат антихистамини, за да се блокира освобождаването на хистамин.

На пациентите, на които е поставена диагнозата, се препоръчва да не допускат общ спад в имунната система или изсушаване на кожата.

Правилното хранене, приемът на витамин А, Е и С, както и на достатъчно течности, правят кожата по-здрава и устойчива. Препоръчително е да се консумират продукти като черен дроб, моркови, шипки, цитрусови плодове, зеле и касис, които са изключително богати на витамини и минерали.

За да се намали рискът от цианоза на тъканите, е желателно да се спре или да се ограничи тютюнопушенето. Химичните вещества, съдържащи се в цигарения дим, свиват допълнително капилярите на кожата и засилват кислородния глад. Освен това, при пушачите е установен недостиг на витамин С, което пък по-бързо състарява кожата, изсушава я и спомага за появата на ранички.

За да се предпази кожата от вредното влияние на студа, е желателно да се ползват и подходящи овлажняващи продукти за откритите части на тялото. На козметичния пазар има много и различни хидрататиращи, ревитализиращи и подхранващи продукти, които защитават и възстановяват кожата.

Все по-голяма популярност добива и т.нар. молекулярна козметика. В този случай биологично активните вещества се обработват чрез т.нар. студено емулгиране, при което се запазват всички полезни вещества в тях и не се използват химични консерванти. Те предпазват кожата от негативното действие на ниските температури и стимулират капилярното кръвообращение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти