Ах, този джаз!

Ах, този джаз!
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Джазът, уважаеми дами (и господа), не е (само) музика, джазът е начин на живот! Казват, че е интелектуална музика, че е снобска, че е елитарна, че е  префърцунена и какво ли още не. Джазът е преди всичко градска музика. Това е музика, която е за ума и сърцето, а не за маса и танци. Въпреки, че и това не е изключено. Но по-добре да напълните ваната, да запалите ароматни свещи, да си налеете чаша шампанско и да се потопите... в джаза

Джазът е музика, която върви идеално с коктейли и всякакви възбуждащи слуха и настроението питиета. Това е музика за изискани винтидж клубове и барове. Това е музиката на големите писатели и художници на XX век, въобще това е музиката на отминалия век. Ражда се от сблъсъка на американската, африканската и европейската музика и съществува повече от 100 години. Ако рокът е музиката на 60-те, на бунта и революцията, на желанието за свобода и граждански права, то джазът е музика на елитите, на хората от средната класа, на интелектуалците, на творците и на бохемите.

Джазът се характеризира със свобода на изразяването и интерпретирането. Залага на импровизация, синкопиране, полиритмика, суинг. Тръгва от рагтайма и блуса и стига до смесване със стилове като електроник, етно, рок. 20-те и 30-те години на ХХ в. са ерата на джаза. Това е музиката на Голямата депресия в САЩ.

Споменем ли джаз, веднага трябва да отдадем почит към имена като Луис Армстронг, Пол Кортър, Майлс Дейвис, Дизи Гилезби, Чарли Паркър, Флетчър Хендерсън, Беси Смит, Дюк Елингтън, Бени Гудман, Глен Милър и още... Ню Орлийнс, Котън Клуб, Чикаго, Блу ноутс, Блу Муун, Момичето от Ипанема, Водите на март, Около полунощ. Това последното са имена на вечните хитове в джаза, затова ги наричат джаз стандарти и можете да ги чуете във всевъзможни кавъри и изпълнения.

Има много подстилове като: smooth jazz, afro-cuban jazz, avant-garde jazz, free jazz, acid jazz, soul jazz, jazz funk, latin jazz, ethno jazz, cuber jazz, urban jazz и много други.

Музикантите в джаза никога не могат да изпълнят една пиеса два пъти по един и същи начин. Всичко зависи от моментното настроение и опита на изпълнителите, от взаимодействието на музикантите вътре в групата и най-вече от реакциите на публиката. Джазът е като да готвиш, базирайки се на рецепти, но влагайки всеки път различни вариации и елементи.

Стилът музика определя и стила на живот. Кажи ми какво слушаш, за да ти кажа какъв си. Джазът води след себе си определен лайфстайл. Облекло, навици, заведения, алкохол, философия на живеенето. Той е черно-бяла снимка с отпечатани червени устни и много дим. Нега, мъгла и дъжд. Копнеж за близост, гняв и ревност, очакване и ласка. Чудесни женски гласове, прекрасни – мъжки, блестящи инструменталисти. Сакс, тромпет, брас.

Направих си един експеримент и попитах моите приятели какво е джазът за тях. Ето някои от любимите ми отговори:

- Джазът е безкрайност, така че въздействието е безкрайно и различно за всеки във всяка точка от безкрайността му.
- ДжазЪТ е.
- All that jazz, демек цялата тая бъркотия на земята! :)
- Свобода
- Чувственост, усещането като да те боли, когато си се отделил от някого минута, след като сте били един до друг
- Приказна снежна нощ , когато колата се носи по пустите софийски улици и ти е едно леко, спокойно, уютно и щастливо....

Продължете списъка сами и задължително чуйте ТОВА!

Заредете се с още джаз мисли и настроения в понеделник, 17.09.2012, от 09:40 в предаването "Джаз ден" по радио Jazz FM! Гост ще бъде културологът на Edna - Кремена Димитрова.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти