60 процента от бизнес срещите се правят в ресторант

60 процента от бизнес срещите се правят в ресторант
Снимка: La Casa

60 процента от бизнес срещите се правят в ресторант

Бизнес срещите са неизменна част от корпоративния свят. За да постигнем изпълнението на желаната цел в преговорите, трябва да притежаваме маниери, необходими първо да представим добре себе си, преди да убедим събеседника си в качеството на идеите си.

60% от бизнес срещите се случват на маса, обикновено в изискан ресторант, отговарящ по ниво и имидж на съответния повод и важност за изхода на преговорите. Причината за този предпочитан тип разговори в обстановка, придружена с хапване, е че ситуацията е много по-манипулативна (в добрия смисъл на думата) и може да доведе до желания развой на събитията.

Първо – създава се по-приятна и разпускаща обстановка, второ – увеличава се близостта между комуникиращите две страни, трето – показва отношение (обникновено този, който предлага срещата в определения ресторант, плаща сметката).

Тези бизнес срещи си имат имена -  бизнес закуска, бизнес обяд и бизнес вечеря, и се водят по конкретни правила, чието нарушаване води до неприятно впечатление, а често и нежелан изход от преговорите.

Поведението по време на бизнес срещите в ресторант:

Когато ви представят на друг човек, станете прави и се представете с цялото си име.

Ако сте домакин на закуската, обяда или вечерята, вие поемете инициативата за ръкостискане с всеки новодошъл.

Според бизнес етикета, визитките се разменят в началото на срещата, след като всички са заели местата си на масата.

Официалнто облеклото на бизнес срешата в ресторанта трябва да е такова, каквото ще е в същата ситуация в офис или конферентна зала, но с една идея по-атрактивно и луксозно – най-вече да не е оскъдно (с дълбоки деколтета за жените или без ръкав за мъжете) и да не е прекалено шарено.  Съобразете се и с това, че ще се хапва и е препоръчително дрехите да са по-тъмни, за да няма рискове от случайно попаднали петна.

Снимка: La Casa

Не използвайте ножа, а ръцете си, при отчупване на хляба/питката си, като го правите на малки парченца.

Не прекалявайте с ценовата стойност и количеството на поръчката си. Ориентирайте се по пожеланото от събеседника си, ако не можете да прецените как да подходите в определената ситуация.

В края на всяка бизнес среща, идва неудобният момент с плащането на сметката. Реално няма нещо, което трябва да ви притеснява тук – запомнете, че този, който е инициирал покана за срещата, е длъжен да я поеме.

Удачно е да използваме езика на тялото, но и тук трябва да сме наясно с няколко важни правила. Не бива да кръстосваме ръцете и краката си. Не е препоръчително да сочим с пръст или с прибор в ръката. В никакъв случай не оставаме повече от 15 секунди вторачени в телефона си, но ако спешно трябва да се обадим, прекъсвайки бизнес срещата, то по-добре да се извиним и да се отделим от масата за кратко. И не гледайте часовника си, този жест ще направи изключително грозно впечатление у отсрещната страна.

Изборът на ресторант

Първо трябва да направим резервацията достатъчно рано, едновременно с известието на поканените на срещата чрез официални имейли. Поне половин месец по-рано трябва да се извършат тези дейности.

Хубаво е ресторантът да е с изчистен интетриор, който не разсейва вниманието с прекалена натруфеност и орнаменти. Целта на срещата все пак е да се концентрира мисълта върху важни бизнес дела. Светлите стени предразполагат към анализи и разсъдливост, белите покривки са за официални вечери по протокол, а отделените сепарета в полустаи например, предразполагат към необходимата конфиденциалност.

Снимка: La Casa

Изборът на кухня

Бизнес закуската обикновено се прави с придружена презентация по определен проблем и се организира с повече хора. Тя допуска и шведска маса. Бизнес обядът и бизнес вечерята се правят често с по-малко участници или с двама – среща очи в очи. Обикновено бизнес вечерята се организира повече с цел опознаване на събеседниците и приятно изкарване за предразполагане, като крачка към бъдещи по-сериозни преговори.

Гурме кухнята е добър избор – ястията са често удобни за консумация – обикновено на бизнес срещата се водят разговори през цялото време и нещо, което предполага много усилия за консумиране, не е подходящо.

Хубаво е да съобразим менюто и със съответния сезон. Препоръчително е домакинът, преди самата вечеря, да се консултира с главния готвач на ресторанта какво е подходящо, какво би направило добро впечатление.

Разбира се, немаловажни са и факти като меню с качествени продукти, затова ресторантите с гурме кухня са сигурни в това отношение и го гарантират. Прекалено пикантни и тежки храни и такива, които пораждат неразположение на стомаха, не са подходящи за такъв тип поводи.

Допитахме се до специалист, който да ни посъветва за конкретно меню от класическата гурме кухня. Шеф Любомир Тодоров – главен готвач в ресторант La Casa, ни препоръча петстепенно меню, подходящо за бизнес вечеря поради факта, че предразполага достатъчно дълго време, необходимо за естеството на разговорите. Впечатляващото меню определено ще повлияе на отношението, на хода на разговора в положителна посока и за създаване на доверие у събеседника.

Снимка: La Casa

Делийс от гъши дроб, манго и кафе
делийс от гъши дроб с кафе, крем от манго, крем от гъши дроб, маслен крамбъл, мариновано манго с ванилия, шатни от манго, правила от гъши дроб и филе от пъдпъдък

Телешки бузи с вариация от червено цвекло и манатарки
телешки бузи, приготвени на ниска температура за 36 часа, ескалоп от гъши дроб, меден шалот с манатарки, вариация от червено цвекло

Див лаврак с броколи и домат
глазирано в пенливо масло филе от див лаврак с доматено-маслинова салца и кедрови ядки, ризото с броколи, доматен сут сос с томбери домати, броколи и пяна от рибно велуте

Млечно телешко филе със сладък картоф и черен корен
млечно телешко филе, приготвено на ниска температура, еспума от черен трюфел, кремова полента с черен трюфел, вариация от сладък картоф и черен корен

Шоколадов мус с кестени и манго
шоколадов мус, хрупкава бисквита, крем от кестени и манго

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти