5-те (научно доказани) суперсили на жените

Да бъдеш жена – никога не спира да ни удивлява колко сила, страст и красота носят всички жени в себе си. По-сладка от живота, по-сложна от Вселената, вечна загадка, такава е всяка една дама.

От векове учени, писатели  и мъдреци се опитват да разберат какво прави жената най-великото Божие творение. А ето както смята науката по въпроса. 

силна жена
Снимка: iStock

Жените имат по-силна имунна система

Според учените от университета в Гент, допълнителната Х-хромозома означава, че жените имат повече рибонуклеинова киселина, която укрепва имунната система и потиска растежа на рака. В друго проучване, д-р Мая Салех открива, че естрогенът предотвратява създаването на  ензим, който пречи на възпалителния процес. Тя предполага, че това може да е причината жените да живеят по-дълго от мъжете. 

Жените веднага разбират кога им изневеряват

Смята се, че само с един поглед жените имат способността да разберат дали мъжете изневеряват. Когато учени от австралийски университет молят 34 жени да разгледат снимки на десетки различни мъже и да установят кои от тях изневеряват, 62% от тях успяват.

силна жена
Снимка: iStock

Жените различават повече цветове

Според ученият Израел Абрамов, жените разпознават разликите между цветовете далеч по-добре от мъжете. Изследвайки човешкото зрение в продължение на половин век, Абрамов установява, че докато мъжете виждат по-добре как обектите се движат, жените могат по-добре да идентифицират различията между различните нюанси. Има и група жени, известни като "тетрахромати", които имат способността да възприемат 100 милиона различни цвята, защото притежават четири вида конуси в ретината, вместо три.

силна жена
Снимка: iStock

Жените „подушват“ опасността

Всеизвестен факт е, че жените имат изключително силни защитни реакции, когато станат майки. Учени са открили, че това усещане е вродено. През 2012 г., изследователи от университета в Киото Нобуо Масатака са тествали способността на 60 жени да открият змии, скрити на снимки. Изследванията показват, че жените са идентифицирали змиите по-бързо няколко дни след овулация. Учените са предположили, че повишените нива на прогестерон, заедно с хормони като кортизол и естрадиол, могат играят ключова роля за повишаване на тревожността на жената и способностите за откриване на опасност.

силна жена
Снимка: iStock

Жените могат да вършат няколко неща наведнъж

През 2013 г. екип от британски психолози провеждат два експеримента. В първия те са молят мъже и жени да изпълнят различни задачи на компютър, като например броене и разпознаване на форми. Докато и двете групи са успели да изпълнят всяка задача, жените са се справили по-бързо, тъй като са направили всичко почти едновременно.

Във втория експеримент те са помолили двете групи да намерят ресторанти на карта и и изгубени ключове в полето, изобразени на снимка, докато отговарят на някои прости математически въпроси и разговарят по телефона. Всичко това за осем минути. В този експеримент учените открили, че жените са далеч по-методични и организирани от мъжете.

​​​​​​Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти