Колко често трябва да сменяте чаршафите си? Ето кои са 4-те най-чести грешки, които да избягвате при прането им

жена легло сън чашрафи
Снимка: iStock

Няма нищо по-хубаво от това да си легнете в легло, застлано с прясно изпрани чаршафи, но за да стигнете до това страхотно усещане в края на деня със сигурност са необходими усилия.

Как се перат чаршафи

Чаршафите не се носят като фитнес шортите или дънките, но прекарвате много време в тях – и вечер след вечер микробите, потта и телесните масла се натрупват бързо.

„Ако няма петна, няма нужда предварително да обработвате чаршафите“, казва Каролин Форте, специалист в лаборатория за чистота. „Но винаги е добра идея да проверите калъфките на възглавниците за остатъци от грим.“

Някои нови перални имат специални програми само за пране на чаршафи. Но ако вашата няма такава, изберете „нормален“ вместо „тежък режим“. „Чаршафите не се нуждаят от прекомерно движение, за да се почистят, а цикълът на тежките програми може да доведе до заплитане и омачкване“, казва Форте.

пране чаршафи пералня
Снимка: iStock

За да искате по-дълбоко почистване (което помага, ако страдате от алергии), увеличете температурата на водата. Изберете цикъл на пране, който използва най-горещата вода, безопасна за тъканта на чаршафите (проверете етикета им). „Колкото по-гореща е водата, толкова повече микроби убивате“, казва Форте. След като приключите, сгънете и съхранявайте чаршафите си, докато сте готови да ги застелите на леглото си.

Колко често трябва да перете чаршафите си

Спалното бельо може да натрупа толкова много неща, които не можете да видите, като мъртви кожни клетки, акари, микроби и затова трябва да се пере редовно. „Най-дългият период, който може да изчакате преди да смените чаршафите си, е две седмици“, казва Форте. „Веднъж седмично е най-добрият вариант.“

Ако вие или някой от вашето домакинство има алергии към прах или полени, прекомерно се потите или имате инфекциозно заболяване (или ако домашният любимец спи в леглото), трябва да помислите за пране на чаршафите по-често от веднъж седмично.

Ето и кои са най-често срещаните грешки при прането на чаршафи, които да избягвате, за да сте сигурни, че ще спите чудесно през цялата нощ:

4-те най-чести грешки при прането на чаршафи

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти