Жената завоевател - оригиналът

Жената завоевател - оригиналът
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Решихме да ви припомним един от любимите ни текстове на един от нашите автори Михаела Петрова. Насладете му се отново!

Преди няколко дни се запознах с Edna жизнерадостна жена, пипната от-до. От перфектния лифтинг с едва забележим, но все пак неизбежен ефект на клоунска маска, до 8-сантиметровите токове от типа “от колата – в бара”. Появи се съвсем сама и непридружена на едно място, където и аз обичам да ходя сама и непридружена, защото там е нормално да се събират такъв тип хора, без да си досаждат едни на други и да си общуват само ако наистина им е приятно.

Тя ми привлече вниманието, защото прекалено изпипаният ѝ външен вид е нетипичен за това място, особено  в относително ранния час към 11 вечерта. Възможно е да се появят жени, сякаш току-що излезли от “Tiffany” най-рано към 2 след полунощ и то ако идват от друго място. И пак не е съвсем типично. Най-малкото, защото това място е малко по-трудно проходимо на 7-сантиметров ток.

Аз ѝ привлякох вниманието с това, че съсредоточено пишех в Edna тетрадка. Нещо, което пък на нея ѝ се стори нетипично, независимо, че както ми разказа по-късно, когато се прибирала в Ню Йорк, не казвала “прибирам се в NY”, а “прибирам се в "Bar & Books”.

Това било другото място в света, където можела спокойно да отиде сама и да се чувства сигурна, че няма досадници и няма да ѝ се случи нещо неприятно. Напротив – ще срещне интелигентни и приятни хора, “с които можеш да си говориш интересни неща”. Призна, че подобни места са рядкост, но знаеше няколко аналога в Ню Йорк, Лондон, Париж.

Много се забавлявах. Честно казано, досега не си бях говорила толкова откровено с типичен представител на жената-завоевател. Знам, че напоследък много жени ходят на какви ли не курсове, за да се научат да бъдат завоевателки. Моята си беше “natural born” – от най-изчистен и естествен вид. И може би за първи път ми се случи да не ми дойде на ум някой и друг ироничен коментар. Затова моля, не приемайте като ирония нищо, което ще ви кажа за оригинала на жените – завоевателки. От време на време си позволявам да иронизирам ментетата.

На първо място, те завладяват другите с това, че са щастливи. Излъчват щастие. Когато те канят да споделиш с тях бутилка вино, все едно те канят в джакузи, в което да се отпуснеш и да забълбукаш, докато грижите и мислите ти, заради които винаги имаш под ръка някое тефтерче, престават да имат значение за момента. Не са нацупенки високомерни кучки, които капризничат и искат да им се угажда, за да се усмихнат. А те първи са отворени към теб с широката усмивка и подадена приятелски ръка.

Второ, не противопоставят собствения си начин на живот на твоя. А това може би е най-простата дефиниция на “приемането на другия”. В тяхна компания се чувстваш приет такъв, какъвто си. Дори когато е напълно ясно, че “чергата е различна”, това няма никакво значение. Важното е да се чувстваме добре.

Третото вече се отнася до мъжете. За нея е важно да са “като скала, на която може да се опре и да разчита напълно”. В крайна сметка, 8-сантиметровите токчета задължават да си подпрян на някого. Така де, това беше иронично, но тя го каза. А “скала” е единствената метафора, която чух тази вечер. И означава “много богат мъж, който осигурява всичко”. Срещу какво? Срещу първо и второ, което тя нарече “търпелива съм и се усмихвам”.

А докато я слушах и се забавлявах, все се сещах за тайландките, които дълбоко се съмняват в стойността на мисленето.

Подобно на тях, тази жена беше прекалено заета с това да бъде щастлива, за да намира време да мисли за самото щастие. Предполагам и че не се замисля много дълбоко и специално дали е много влюбена или възхитена, развълнувана, очарована, че е толкова желана.

В “География на блаженството”, авторът разказва история на свой приятел, който живее с тайландка, чиято формулировка на любовта е: “обичам те, както маймунката обича банана”. В крайна сметка, ако чувстваш към някого това, което маймунката чувства към банана… не е зле, защото винаги ще се погрижи да ѝ бъде под ръка. Ей така, инстинктивно и с усмивка.

Може би виждате противоречие, защото споменах, че любимото ѝ място се казва “Bar & Books”. Не мисля обаче, че тя ходи там, за да чете. По-скоро го прави, за да завоюва вниманието и приятелството на хора, за които книгите все още имат стойност. Те интуитивно ѝ говорят, че тук ще открие класа и по отношение на интелекта, а не някакви баровци, които демонстрират парите си.

Формулата, до която успя да сведе изборите в живота си моята среднощна събеседничка, е толкова проста, че ако под нея пише, че е цитат от Буда, спокойно може да събере последователи, които искат да основат религия: “I am what I am, какво лошо може да ми се случи?”

На български преводът е малко двусмислен. Може да се преведе като „Аз съм такава, каквато съм”, но може да се преведе и като “Аз съм това, което съм”.

Първото има нюанс на нежелание да се променяш и адаптираш, дори към това, което искаш или смяташ, че би те направило щастлив, доволен, или просто ти харесва. И по-често съм го срещала като позиция.

Вторият вариант на превода, познат повече сред по-духовно настроените хора, направо си е мантра, с която заявяваш на Вселената, че личността, която си, и по-висшата ти същност, сте едно. И когато го има това осъзнаване, нищо лошо не може да ти се случи. Всичко е еволюция, познание, действие в любовта.

Моята “завоевателка” беше далеч от подобно тълкувание, но на английски този израз няма тези два различни нюанса. Дори да не знаеш и никога да не си се замислял какво всъщност казваш, то си работи. И когато изпитваш онези чувства, които асоциираме с щастие, плюс “I am what I am”, привличаш още щастие.

Колкото за това как стоят нещата под завивките, не съм я разпитвала. Тя сама ми каза с нарочно нацупена физиономия, последвана от избухващ гърлен смях: “Той много работи и си ляга много рано. Но аз нямам нищо против. Нали е моята скала? Толкова е сладък”.

Това е в общи линии. Най-сигурната завоевателна тактика е да си щастлив. Независимо от причината. И да ти личи. Какъв мъж ще си избереш, вече е надстройка. Важното е, че това състояние на духа привлича и по-голям избор.

Впрочем, имам Edna приятелка с три деца и съвсем нормален тип брак, която също винаги излъчва щастие и макар да е далеч по-съдържателна в думите си, в общи линии винаги привлича вниманието, както на мъжката, така и на женската аудитория около себе си. Завоюва единствено с това, което е.

И въобще не се трогва, нито пък драматизира разликите в начина на живот. Стига моментите, които прекарвате заедно, да бъдат качествени, приятни и разпускащи като в бълбукащо джакузи с бутилка шампанско отстрани. 

Още от същия автор:

Секс, медитация и мир

Дарът на вътрешното дете

Няма как да се пропуснете

Ледено момиче

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти