Защо таксиметровите шофьори трябва да бъдат жени?

Защо таксиметровите шофьори трябва да бъдат жени?
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Знаете ли кои шофьори наричат "светкавични"? По пътя на логиката това са два типа - първите са тези, които карат много бързо, а другите са тези, които вече са поразили някое дърво.

А знаете ли кои шофьори наричат "педерасти"? Това са таксиметровите шофьори. Наричат ги така и понякога това, без да има нещо общо със сексуалната им ориентация, е напълно основателно. От няколко поколения вече волно или неволно се предава, че всички обидни или нецензурни думи означават едно - лош шофьор.

Нямам нищо против гилдията на таксиметровите шофьори, просто имам против тези от тях, които петнят името на колегите си. Скоро попаднах на един подобен и след продължително и безпредметно ругаене реших, че искам всички таксиметрови шофьори да бъдат жени.

Това в никакъв случай не е свързано с желанието ми да осъществя заявените, оскверняващи чистотата на тялото ругатни, а точно обратното – за да не ми минават през главата подобни мисли.

Защо всъщност жените таксиметрови шофьори у нас са толкова малко? Мъжете да не би да са препикали тази територия, че толкова видно я ревнуват и отбраняват с тъпи вицове за жени шофьори?

Жена, която кара такси, все още прави впечатление като нещо нестандартно  по нашите ширини, но в същото време не си даваме сметка, че по същество това е едно от малкото неща, които могат да променят изцяло в положителна насока развитието на сферата на услугите.

Има предубеждение, че жена шофьор практически не може да съществува и че правото на жените да шофират е един от белезите, че теорията за еманципацията е базисно сбъркана.

Вижте само как жена упражнява това си право когато паркира и ще разберете, че по-вероятно да има нещо генетично заложено в грешната й преценка за разстоянията, отколкото да се дължи на факта, че мъжът й постоянно я лъже колко всъщност са 20 см.  и така да е формирал грешна представа у нея за размерите. 

Има и друго основателно твърдение, според което женската кола е точно толкова разхвърляна, колкото мъжка стая, а пък мъжката кола - спретната така, както дом, поддържан от върла къщовница.

Тука идва голямото "но" и противно на очакванията, жената зад волана на такси поддържа работното си място като свой дом. И приема клиентите си все едно са нейни гости. Създава им не само комфорт, а нещо по-важно - уют.

Приветства ги с усмивка, а от благоуханието на орхидея и ванилия, за което мъжете простовато казват, че им мирише на сапун, може да изпаднеш в блажен транс и да си спестиш процедура на ароматерапия.

В тези случаи българската поговорка "Поканил ме на гости, да ме учи на пости" губи своята тежест поради факта, че да си жена, и то шофьор на такси, е нещо съвсем нормално в напредналите европейски страни.

Работейки тази работа, съвременните българки онагледяват премълчавания от всички патриоти факт, че за да се чувстваш като европеец в България първо трябва да спреш да мислиш по български.

Направете съпоставка между така описаната картинка и масовия случай на таксиметровия шофьор, който преди още да сте се качили в колата ви предупреждава да не тръшнете прекалено силно вратата, защото му е омръзнало от простаци, които са немърливи към чуждото.

За капак, едва след като потеглите, ви информира, че климатик в колата няма. Да не забравяме и миризмата вътре, която в някои случаи е на изгорели газове, смесени с пот и цигарен дим, а в комбинация с почти изветрелия вече ароматизатор тип "борче", прави пътуването невиждано.

Невиждано, защото ти люти на очите и не може да ги отвориш, за да видиш какво става. 
Разликата в грижата за клиента от страна жените и мъжете таксиметрови шофьори е огромна. Таква, каквато е между това да те посрещнат в някоя институция и ти кажат да изчакаш в приемната, а в нея има един скъсан и неудобен диван, обграден от бели стени и незимити прозорци, с това да те посрещнат близки приятели с кафе и топли сладки курабийки. Мисля, че няма нужда от уточнение кой пол в коя роля се превъплъщава щом седне зад волана.

Вярно, накрая сметката може да се окаже висока - и жените понякога правят подли номера. Но дори да ни извозят, докато ни возят, то поне ще е комфортно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти