Защо се боим да бъдем сексапилни?

Защо се боим да бъдем сексапилни?
Снимка: Thinkstock

Милена Родригес

Да се говори за сексуалност в нашето западно общество (да, България спада към Запада в исторически план) не е лесно.

Причината е, че макар обществото ни да е модернизирано, културната ни обусловеност е много свързана с анти-сексуалното, догматичното християнство, което все още ни влияе по много подсъзнателни начини.

От хилядолетия при нас, за разлика от азиатските и африканските култури, сексът се е смятал за “примитивен” и за “низко желание”. Дълбокото ни програмиране като западни човеци ни кара да вярваме, че сексуалността е опасна и може да накара и мъжете, и жените да се държат по начин, който е напълно несъобразен със здравия разум. Затова сексуалният нагон на всяка цена трябва да се държи под контрол от рационалната мисъл.

И така, след години развитие, в нашите модерни общества (българското, европейското, американското...) повечето хора определят сексуалното си поведение на базата на разни правила и изчисления, които приличат на математически теореми.

Преди са се съобразявали със строгия морал, а днес това съобразяване само малко се е изменило и идва под формата на така наречените “правила” в сексуалното поведение - например на коя точно среща да спиш с него, как да се държиш, за да не те помислят за откачена, как да издаваш или да не издаваш стонове по време на секс, да го търсиш или не по телефона и т.н...

Няма да споря с тези неща, защото всеки има право на личен избор и сам определя поведението си.

Причината да дискутирам темата, е да изкажа моето лично мнение, а именно: този начин на мислене и поведение е тесногръд и хората силно страдат от него.

Всеки ден разговарям с мъже и жени, които се разкъсват между естественото изразяване на сексуалността си и ограниченията на обществото. Така те не успяват да изградят здравословен, вълнуващ любовен живот и да се почувстват привлекателни.

За съжаление, повечето хора, и от двата пола, когато чуят думата “сексуалност”, веднага я асоциират единствено със самия сексуален акт. Просто така са научени.

В техен превод “секс” означава: възбуда в половите органи, която ако си позволиш да усещаш, а още по-зле, ако си позволиш да ѝ се наслаждаваш, губиш всякакъв здрав разум! А след като умреш, заради тази възбуда, отиваш в ада.

Това е виждането (понякога напълно несъзнателно, без самите хора да си дават сметка, че мислят така) на консервативните в нашето общество.

По-модерната гледна точка e, че “сексулаността” е един вид ексцентрично представление, в което ти си участник и затова имаш право да изразяваш своята възбуда по всякакви начини, да говориш за секс, защото е страшно “готино” да бъдеш тооолкова сексуален... Много незрял, бих казала тийнейджърски, подход към сексуалността и самия полов акт.

Пак повтарям, живеем в свободна държава и всеки има право на личен избор. Проблемът с нагласата да сме толкова сексуални се задълбочава още от силното ни облъчване с американска култура. Тя ни казва, че можем да направим всичко и да постигнем всичко, ако изградим у себе си нагласата, че сме способни и че знаем как да успяваме сред противоположния пол.

Чудесни са за онези от нас, които не виждат никаква връзка между силата на сексуалността, удовлетворението от любовния живот и развитието ни като личности. Но за хора, които искат нещо повече от “екшън на гениталиите”, тези книги и програми създават трудности, които допълнително увеличават вече съществуващите им сексуално-любовни проблеми.

Да си изградите сексуална самоувереност, всъщност не е никак сложен процес. Да имате самочувствие в сексуално отношение няма общо с размера, с това колко добре извивате тялото си на дансинга или покачени върху масата, колко кожа показвате извън роклята си и колко на брой грандиозни оргазми получавате.

Да имате сексуално самочувствие е единствено и само свързано с дълбокото чувство, че познавате себе си. То идва от способността ви да  изразявате вашата уникална, специална и индивидуална версия на сексуалното. Ако сега мислите: "Хм, не знам какво има предвид", вероятно има нужда да поработите върху сексуалното си самочувствие. Това е умението зряло да “договаряте” с другите възможностите за сексуално удовлетворение, които съответстват на личните ви ценности, усещания, мисли, чувства и привличания. След като знаете как спокойно да потърсите и как да получите каквото искате по начина, по който го искате, вътрешната радост и удовлетворение се появяват от самосебе си.

Сексуалното желание не е зло, не и някакво откачено шоу, което трябва да разигравате на сцената на живота си...

Всички ние, хората, сме създадени сексуални още от самото си зачеване, просто така сме проектирани... Сексуалността не е нещо, което правите или казвате, тя е това, което сте. Да бъдеш човек означава да си сексуален и човешките групи и общества също са сексуални по природа. Това си е съществена част от нашето съществуване на тази земя. Сексуалността (отново подчертавам, че нямам предвид половия акт) е съвсем естествено вплетена в начините, по които работим, изкарваме си прехраната, споделяме с другите и обичаме.

Сексуалните желания, които чувствате в сърцевината на съществото си, са всъщност любов, която се опитва да се случи в реалността. Да освободиш тези желания, означава да навлезеш в съвършената обич, която напълно прогонва страха – означава да се заобичаш такъв, какъвто си, да заобичаш природата вътре в себе си.

Проблемът е, че повечето от нас се боят от това да се превърнат в някой, който все още не познават. Не се страхуваме, че ще станем слаби. Най-много се плашим от това колко силни ще станем. Представете си за момент, че животът ви най-после е изпълнен всяка минута с любов, съчувствие към другите и радост. Как бихте съществували, ако напълно реализирате цялата си сексуална сила, цялата си мъдрост и всички възможности на личността си?

Какво би било, ако можехте да сграбчвате вниманието на другите, да получавате обичта и уважението им, без въобще да търсите тези неща? Как бихте живели, ако престанете да анализирате и да умувате над начина, по който се чувствате и ако започнете да се държите и действате напълно спонтанно („Виждам нещо или някой, който ми харесва и веднага правя стъпки да си го “взема”)?

Какво би било, ако тутакси можете да разберете и познаете, че някой представител на противоположния пол е привлечен към вас? А щом усетите привличане към някого, оставате ведри и спокойни, защото знаете, че има нещо чудесно у вас, което веднага можете да му предложите?

Как ще се усещате, ако ви е напълно комфортно да правите разни неща – в леглото и в света по принцип, които водят до повече удоволствия за вас? Как ще е, ако преливате от страст, жизненост и самочувствие? Е, със сигурност ще е невероятно хубаво да живеете живота си...

Само да си мечтаете за такова съществуване, не променя нищо. Трябва да предприемете действия, за да “случите” щастието (сексуално или не) в живота си. Просто трябва да се разделите с вътрешните си блокажи и не след много дълго, може да се окаже, че изживявате пълно удовлетворение от себе си и света!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти