Защо хората над 50 по-често слагат край на браковете си?

средна възраст възрастна
Снимка: iStock

Процентът на разводите в САЩ непрекъснато намалява през последните две десетилетия, като най-новата статистика показва 2,5 на 1000 брака, завършващи с развод или анулиране. Но докато общите проценти спадат, в САЩ при хората над 50-годишна възраст всъщност се наблюдава ръст на разводите, разказват от изданието She Knows.

Според данни на изследователския център „Пю“ женените на 50 и повече години прекратяват браковете си повече от два пъти по-често в сравнение с тези през 90-те години. Изследователите наричат развода във възраст над 50 години „сив“, а Хедър Еванс попада в тази графа. „Започнах развода си на 57 години“, споделя тя. „Бракът и разводът ми бяха най-тежки за четирите ми дъщери в гимназията и колежа. Радвам се на промяната, но децата – дори тези с добър стандарт на живот – наистина се нуждаят от стабилност у дома.“

С тогавашния си съпруг Еванс се премества в Карибите, но след раздялата решава да се върне в САЩ, където се налага да си намери работа. „Чух ужаси за това колко трудно би било, когато се намираш в края на 50-те си години“, спомня си Евънс. „Въпреки това получих страхотна работа като управляващ директор и главен маркетинг директор и създадох дом за себе си и дъщерите си.“

Както Еванс, така и бившият ѝ съпруг са се женени преди и са били подготвени за това. Но не всички разводи завършват гладко като този на Евънс. Други над 50-годишна възраст може да са неподготвени за това, което предстои.

Какво обаче стои зад това увеличение на сивите разводи и пред какви предизвикателства са изправени двойките в тази възрастова група?

Всеки брак и раздяла са индивидуални, като прави трудно да се посочи една-единствена причина за сивите разводи. Въпреки това адвокати, които са се занимавали с така наречените сиви разводи, забелязват няколко тенденции.

Вижте в галерията тук какво казват експертите:

Причините хората да се развеждат по-често на 50+

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти