Умните жени били ревниви

Умните жени били ревниви
Снимка: Thinkstock

Умните хора с високи постижения са по-ревниви от хората с по-скромни постижения и това важи особено за жените. 

Това показа американско изследване, цитирано от БГНЕС.

Учени от колежа Роанок във Вирджиния установили, че колкото по-високи са оценките на учениците, толкова те са по-склонни към "Фейсбук ревност" - ревност, предизвикана от публикуването или изпращането на съобщения в социалната мрежа на сексуалния им партньор.

Според изследователите причината е, че хората с високи постижения са перфекционисти и когато си помислят, че партньорът им изневерява, желанието за съвършенство се нарушава.

Участниците в изследването били помолени да си представят различни хипотетични "Фейсбук"-сценарии, включително да видят двусмислено съобщение в социалната мрежа до партньора им от човек от противоположния пол като "Какво ще правиш по-късно?".

След това те били попитани как ще се почувстват, ако видят подобно съобщение.

Учените изследвали допълнително дали чувството на ревност се увеличава при използването на емотикони в съобщенията като усмихнати или намигващи човечета.

Резултатите показали, че жените изпитват по-силна "Фейсбук ревност" от мъжете. Добавянето на намигащо човече не променя нивото на ревност на жените, докато мъжете стават по-ревниви при използване на емотикони.

След това учените сравнили резултатите със средните оценки в училище на участниците. Тези от тях с високи средни оценки показали по-високи нива на ревност.

От друга страна се оказа, че сексът със случаен партньор влияе негативно на психиката, а в някои случаи може да доведе и до депресия,

Това са открили изследователи от Калифорнийския университет.

Учените установили, че нивото на общата тревожност сред младите хора, имали неотдавна случаен сексуален контакт, е значително по-високо отколкото при връстниците им, избягващи секса за една нощ след запознанство на парти или в заведение.

Изследвани са били 3907 хетеросексуални студенти от двата пола на възраст от 18 до 25 години от 30 университета в САЩ. 26% от тях за последния месец имали случайни сексуални контакти, в резултат на което изпитвали по-силна обща тревожност.

Любопитното е, че повечето от тях са мъже. Като цяло, почти всички от въпросните 27% - и мъже, и жени - споделили, че вследствие секс със случаен партньор душевното им равновесие е било нарушено в продължение на няколко дни.

При някои положението било още по-тежко - повишеното ниво на тревожност прераснало депресия или дори в нежелание за всякакви социални контакти, сексуални или не, т.е. в социофобия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти