"Тайните" на семенната течност

"Тайните" на семенната течност
Снимка: Thinkstock

Проблемите с плодовитостта са показател и за кръвното налягане, кожата, хормоните, кръвоносните съдове.

Това пише днес "Дейли мейл".

По принцип е известно, че безплодните мъже умират по-рано от останалите и по-често страдат от сърдечни заболявания.

Коментира проф. Майкъл Айзънбърг от Станфордския университет, САЩ: "Примерно 15% от двойките имат проблеми с плодовитостта. В половината от случаите проблемът е в ниското качество на семенната течност. И такива мъже задължително трябва да бъдат проверявани за наличие на други заболявания".

Специалистите се убедиха в това, анализирайки медицинските карти на 9387 мъже на възраст 30-50 години. Анализът е обхващал периода 1994-2011 години. Те искали да разберат каква е причината за безплодието.

Учените получили данни за обема на еякулата, концентрацията и подвижността сперматозоидите. В 50% от случаите проблемите с безплодието са свързани с аномалии на сперматозоидите.

44% от мъжете имали допълнителни проблеми със здравето, най-вече с кръвообръщението – хипертония, съдови аномалии, болести на сърцето.

При това анализът показал тревожни признаци в относително млади мъже.

С увеличаването на дефектите на семенната течност нараствал и рискът от болести на кожата и хормонални разстройства. Това не е учудващо.

Около 15% от гените са свързани с репродуктивната функция на организма. И повечето от гените на тази група са важни и за други функции на организма.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти