Свещени съвети за любовта от папа Франциск

Свещени съвети за любовта от папа Франциск
Снимка: Thinkstock

Бог е любов, казал Христос и 2016 години по-късно папа Франциск допълва с практични съвети тези думи в нови папски документ, озаглавен „Amoris Laetitia” или „Радостта от любовта“.

Да, и ние сме приятно изненадани, че църковен служител говори за положителните неща в живота, вместо само да анатемосва и забранява, но това е друга тема, за друг разговор.

Да се върнем към съветите за любовта, които могат да помогнат на всички ни, без значение вярванията ни.

Папа Франциск, макар и отдал себе си на безбрачен живот, познава хорските души по-добре от всеки психолог и е извадил най-важното за любовта и отношенията между хората.

Никой не е съвършен

Трябва да разберем, че всеки от нас е смесица от светлина и мрак. Човекът отсреща е много повече от сбор малки досадни навици. Любовта не трябва да е съвършена, за да я ценим или да смятаме, че е „неистинска“, защото човекът отсреща има недостатъци.

Бъди интересен

Истинското общуване между хората е възможно само когато имат какво да си кажат.

А това – да имаш какво да кажеш, е плод на вътрешно богатство, което се натрупва с четене, разсъждения и отворен поглед към света, който ни заобикаля.

В противен случай ще си омръзнете прекалено бързо. А това проваля отношенията.

Доверието е незаменимо

Доверието не е само вярата, че другия не лъже или не изневерява. Доверието е не преследваш другия във всяка негова стъпка и да се опитваш да контролираш живота му.

Любовта вярва и освобождава, а не се опитва да контролира и доминира.

Доверието ни позволява да сме отворени към света и към нови преживявания – като двойка, за да обогатяваме съвместния си живот с нови преживявания.

Връзките отнемат време

„Да сменяш партньорите си със скоростта, с която правим всичко друго в този консуматорски свят, няма да доведе до устойчиви взаимоотношения“, смята папа Франциск.

Лъжем се, заради социалните мрежи, че любовта може да е на офлайн/онлайн режим, но тя всъщност има нужда от време, за да се развие, да разцъфти и да даде плодове.

Бъдете като вино. Вкусно и скъпо вино

„Точно както хубавото вино започва да „диша“ с времето и разкрива цялото богатство от вкусове, така и брачният живот има нужда от време, за да достигне своята зрялост и да разгърне всичките си аромати.

Отворете очите си за усилията на партньора

Всеки иска усилията му да бъдат признати. Да бъде оценен по достойнство от най-близките си хора. И тук е ключът към разбирателството в семейството – да оценявате и да казвате колко сте благодарни за усилията, които другият полага за вас.

Споровете са неизбежни, но без обиди

Обсъждането на различни гледни точки никога не трябва да бъде съпроводено с емоционално нараняване, обиди и злепоставяне. Много от споревете в двойката не са за важни неща, а ежедневни дреболии.

Смените ли тона от скандалджийски на спокоен, ще видите колко бързо ще се разрешават тези конфликти. 

Още за любовта: 

36 въпроса, след които той ще се влюби във вас

Мъжете са вафли, жените – спагети или защо говорим на различни езици с половинките си

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти