Странните опасни зависимости, който ни убиват малко по малко

Има хора, които не биха издържали психически един ден без сладолед
Снимка: Thinkstock

Пристрастяването е характерно за човека.

Чувстваме се добре от приема на дадена субстанция или действия и няма сила, която да ни откъсне от тях.

И постепенно завишаваме дозата, за да ни е все по-добре и по-добре.

Примери колкото щете – цигари, алкохол, шоколад, хазарт, наркотици...

Група психолози се заели със задачата да проучат по-необичайни зависимости от традиционните и правят списък на най-странните зависимости при човека.

Чревоугодничеството се смята за безобидна страст към храната, лакомия, така да се каже. Оказва се обаче, че много хора са направо пристрастени към вкусната и обилна храна подобно наркоманите. Те не могат да видят храна и да не я опитат, при тях важи правилото „от всичко и по много”.

Нищо не може да ги спре, нито свръхтеглото, нито болките в ставите и трудното придвижване, нито тежките болести. Не напразно в Библията чревоугодничеството е един от седемте гряха.

Танорексията е зависимост от загар. Въпреки доказаните вреди от прекомерното излагане на слънце, много хора, предимно млади жени прекарват часове на плажа или в солариума. Дотолкова са пристрастени към идеята за бронзов тен, че дават и последните си пари за солариум, отсъстват от работа и отлагат важни задачи в името на тена. И това ако не е зависимост!

Зависимост от четене. Мечтата на всички родители на ученици! Нищо подобно, обсебените от книгите хора не спят достатъчно, абдикират от повечето си задължения, някои дори напускат работа само и само да са с книга в ръка. Нездравословната страст към четенето е определена от психолозите като една от най-странните зависимости.

Зависимостта от тен на кожата все още е опасна тенденция сред жените
Снимка: Thinkstock

Зависимост от музика. Май не е от редките, навсякъде се срещат хора от различни възрасти със слушалки, а музиката е толкова силна, че се чува и от останалите. Зависимите от музиката я слушат постоянно и навсякъде – с нея работят, почиват, спортуват, пазаруват, пътуват...Постоянното натоварване на слуховият анализатор и мозъка рано или късно води до тежки здравословни промени, но както при всяка зависимост това не е аргумент да престанат.

За зависимостта от лекарства ще ви разкаже всеки лекар. Има категория хора, които се чувстват щастливи ако пият лекарства, дори да нямат нужда от тях. Нещо повече, те с удоволствие и гордост разказват за лекарствата си с повод и без повод.

Пристрастените към шоколада са много, „мога да се откажа от всичко, но не и от шоколада” е често срещана реплика. Но знаете ли, че сладоледът е на път да измести кафявото изкушение? Пристрастените към сладолед го ядат постоянно и по много, и в студ и в пек, и през деня, и през нощта.

Пристрастяване към телесни модификации. Някои хора толкова се пристрастяват към татуировки, пиърсинги и пластични операции, че обезобразяват телата си, но искат още и още. Дори когато парите свършат, те подобно на наркоманите продават вещите си и потъват в заеми, за да продължат.

Зависимостта към татуровки е често срещана в последните години
Снимка: Thinkstock

Пристрастяването към социалните мрежи взема застрашителни размери. Пристрастените губят съня си и загърбват ежедневните си задължения, те се чувстват неспокойни и дори физически болни, ако нямат достъп до акаунтите си дори за няколко часа.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти