Само „ДА” означава „ДА”!*

Само „ДА” означава „ДА”!*
Снимка: Thinkstock

Когато в една романтична връзка има установени сексуални отношения, много често се приема, че предварителните договорки за секс или провокативното поведение от страна на партньора са приемливо основание за сексуален натиск.

Сексуалният натиск е НЕприемлив при всякакви обстоятелства!

Добрите сексуални отношения предполагат взаимно съгласие при секс и признаване на правото на партньора да откаже секс - без този отказ да подлежи на тълкуване, защото  единствено „ДА” означава „ДА”!

Сексуалният акт изисква съгласие всеки път. 

Когато няма ясно изказано  съгласие, това е изнасилване. И това, че една жена вече е имала сексуални контакти не отменя правото й да казва „НЕ” в определени случаи. „НЕ” винаги означава „НЕ”! Мълчанието също означава „НЕ”! Несигурността също означава „НЕ”! „Спри”, „не сега”, „не се чувствам добре”, „объркана съм”, „искам да си отида в къщи” също означават „НЕ” и трябва да бъдат уважавани.

Съгласието изисква активно изразяване. Не може да се заключи, че само защото жената е останала сама с мъж или е флиртувала с него, тя е съгласна да спи с него. Мъж, който действа с подобно предположение ще извърши сексуално насилие. Дори, когато жената и мъжът са в интимни отношения, това НЕ означава,че единият или другият са готови и съгласни за секс по всяко време.

Добрите сексуални отношения във всяка връзка се основават на взаимно доверие и уважение на личността на партньора; на зачитане на неговите сексуални права и отстояване на собствените такива.

Две от най-основните сексуални права са правото сам да решаваш дали да правиш секс или да извършваш други сексуални действия, без значение какво мисли партньорът ти. Второто основно сексуално право е правото да спреш във всеки един момент, включително по време на сексуален акт или точно преди него. Те са свързани с фундаменталните човешки права на лична неприкосновеност и на човешко достойнство.

Често пъти, младите хора, поставени в ситуация на сексуален натиск не са сигурни как да реагират, особено когато притискащият ги човек е техният интимен приятел. Те не успяват да кажат твърдо, ясно и категорично НЕ, защото се притесняват, че човекът насреща ще реши, че любовта си е отишла.

Понякога е много трудно да се каже твърдо НЕ на любимия човек, дори когато става дума за секс, което не прави отказа по-малко отказ. В подобна ситуация всички действия или думи, които се опитват да внушат вина у партньора или да го манипулират да извърши сексуални действия против волята си, представляват сексуален натиск. Интимните отношения с партньора не дават право на никого да притиска другия да прави секс, нито прави този натиск по-малко насилствен. Добрите сексуални отношения се градят най-вече на взаимно уважение и доверие.

В една здрава връзка и двамата партньори трябва да умеят свободно да изразяват и споделят чувствата, нуждите и желанията си, включително по отношение на секса. Трябва да се постараят да договарят взаимно приемливи, лични сексуални граници. Тези лични граници обаче подлежат на предоговаряне във всеки един момент и това, че единият партньор се е съгласил на нещо сега, не означава, че той/тя не може да промени мнението си в последствие.

Сексът не е доказателство за обич, както и отказът на секс не доказва липсата на обич.

* Младежка кампания „В любовта няма насилие” обедини момчета и момичета от няколко града в страната около идеята, че сексуалните отношения във всяка връзка трябва да се основават на взаимно доверие и уважение на личността на партньора; на зачитане на неговите сексуални права и отстояването на собствените такива.  Кампанията се осъществи през месец февруари 2016г. в рамките на проект „Насилие в романтичните приятелства – скритото лице на нарушаването на човешките права на тийнейджърите””, изпълняван от  фондация „Джендър образование, изследвания и технологии”, София.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти