С деца на море: решение за всяка възраст и проблем

С деца на море: решение за всяка възраст и проблем
Снимка: Thinkstock

Как ли ще премине семейната ваканция с деца? Много въпроси и много вълнения измъчват родителите преди път. Предлагаме ви бърз справочник с решения на всяка ситуация, която би ви изненадала и би провалила почивката!

При слънчево изгаряне – наясно сте колко е уязвима пред слънчевите лъчи бебешката и детската кожа. Освен че е по-тънка, тя съдържа и по-малко меланин, който да я предпазва. Освен задължителните слънцезащитни продукти с висок фактор, ще ви помогне и Шуслеровата терапия. Комбинацията от соли №3 железен фосфат, №4 калиев хлорид, №6 калиев сулфат и №10 натриев сулфат е подходяща като профилактика срещу хиперпигментация и слънчево изгаряне. Смучат се по 1-2 таблетки на ден от всяка сол. Ако все пак детето изгори, разтворете в малко вода по 10 таблетки от соли №3 и №8 и втрийте внимателно получената каша на мястото на изгарянето. При бебетата Шуслеровите соли се дават, като таблетките се стриват и разтварят в малко вода. Така могат да се изпият от лъжичка или направо да ги разтворите в шишето с вода.

При възпалено гърло – ако забележите, че детето се затруднява при преглъщане, оплаква се от болки в гърлото, пресипнало е, има и подути лимфни възли, възможно е да става дума за ангина. При всеки възпалителен процес и начало на инфекция като първа реакция е нужен прием на Шуслерова сол №3 железен фосфат. През 15-30 минути давайте по 1 таблетка от солта, която редувайте със сол №4 калиев хлорид. Ако забележите, че сливиците са възпалени и обложени, има белезникава слуз, добавете още една сол - през половин до един час по 1 таблетка №10 натриев сулфат.

При диария - храносмилателната система в детска възраст е много чувствителна, затова лесно се влияе от промени, свързани с храненето. Те може да се дължат на въвеждане на нови храни, но също и на различното меню при ваканционното пътуване. Едновременно с това през топлите месеци се повишава рискът от гастроентерити поради вирусна инфекция и др. За да се справите със стомашното неразположение, можете да започнете веднага лечение с Шуслерови соли. При остра диария - сол №3 железен фосфат. Недостигът на желязо в организма води до проблеми като запек и диария. Затова железният фосфат е една от основните минерални соли при лечението и на двата проблема. Тя предпазва от развитието на възпаление и пази лигавиците. Приемът е по 1 таблетка на половин час до отшумяване на симптомите. Можете също да разтворите 10 таблетки в малка бутилка вода, от която детето да отпива през целия ден. При воднисти изпражнения добавете в същата дозировка и сол №8 натриев хлорид, която регулира баланса на соли и течности и подпомага бързото преминаване на диарията. Ако разстройството е съпроводено с болезнени спазми в корема, се препоръчва също и сол №7 магнезиев фосфат. Тези мерки задължително се съчетават с прием на много вода - поне 40 мл на килограм телесно тегло поради опасността от дехидратация.

При повръщане - най-важното, както и при лечението на диарията, е да се овладее острото състояние, без да се допусне дехидратация на организма. За целта дайте комбинация от соли №3 железен фосфат – за спиране на възпалителния процес, №5 калиев фосфат – има антисептично действие, и №8 натриев хлорид - за регулиране на хидратацията. Препоръчва се по 1 таблетка от всяка сол през половин час до настъпване на подобрение.

При падане и травми – отново първата реакция за помощ трябва да бъде сол №3, която елиминира възпалението, отока, зачервяването. Разтворете 10 таблетки в малка бутилка вода, от която давайте на детето да отпива малки глътки на всеки 15-30 минути. Към нея можете да добавите и сол №7 заради силното й болкоуспокояващо действие.

При висока температура - не забравяйте, че повишаването на температурата е признак, че организмът се бори с болестта. Не я потискайте, а я поддържайте в разумни граници с помощта на соли №3 и №5. При температура над 38°С започнете със сол №3 железен фосфат – това стимулира имунната система и възпрепятства развитието на инфекцията. При повишаване на градусите над 38,5°С добавете и сол №5 калиев фосфат, която ускорява възстановяването и подпомага сърцето в борбата му с температурата. При необходимост солите се приемат на всеки 15-20 минути по таблетка до нормализиране на състоянието. Винаги се консултирайте с лекар, ако детето поддържа повишена температура в рамките на 48 часа, както и ако температурата е много висока (над 39°С), малкото е отпаднало, има затруднено дишане, оплаква се от силно главоболие, световъртеж, отпуснато е и неконтактно.

При остра, суха кашлица – обикновено така протича първият стадий на простудно заболяване: детето усеща болка, дразнене в гърлото и се появява кашлица. Започнете да давате по 1-2 таблетки сол №3 железен фосфат, като ги редувате през половин час с 1-3 таблетки от сол №4 калиев хлорид. Когато кашлицата започне „да се кърти”, давайте по 1-2 таблетки сол №6 калиев сулфат, като ги редувате през два часа с №7 магнезиев фосфат. След настъпване на подобрение продължете приема на солите по 1-2 таблетки дневно за около седмица.

При хрема - чрез отделянето на секрет тялото се чисти от вирусите и бактериите в областта на носоглътката. Ето защо не се опитвайте да спрете хремата с капки, а асистирайте на организма в процеса му на изчистване с безвредните за употреба минерални соли. При бистър като сълза секрет - соли №3 и №8. При мътен, млечнобял секрет - №3, №4 и №8. При гъст, зеленикав секрет - №3, №6, №8. Давайте на детето 2 пъти по 3 таблетки дневно от всяка сол спрямо вида на носния секрет.

Ако искате да научите повече за Шуслеровите соли, вижте специалните видеоматериали за тях на сайта www.istoriizazdrave.bg. А ако вече имате опит в употребата им, напишете на сайта вашата лична история за това как сте решили ваш здравословен проблем с помощта на хомеопатията и Шуслеровата терапия. Екип на Немския хомеопатичен съюз и „Преди обед“ ще избере някои от най-интересните истории, за да ги заснеме и покаже на екран. Вашата история за здраве може да ви отведе в родината на хомеопатията и Шуслеровата терапия – Германия.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти