Разликите между мъжете и жените

Разликите между мъжете и жените
Снимка: Thinkstock

В мозъците на мъжете и жените има различни връзки, разкрива ново изследване, което подкрепя стереотипните представи за мъжко и женско поведение.

"Тези схеми на мозъчните връзки показват фрапиращи разлики между мозъка на мъжете и жените, които помагат да се обясни защо мъжете се справят отлично с едни дейности, а жените - с други", каза професорът по радиология в медицинския факултет на Университета в Пенсилвания д-р Раджини Вирма.

Изследването е направено върху 949 души в добро здраве - 521 жени и 428 мъже.

То показва, че при мъжете има по-голяма свързаност между предния дял на мозъка, където са центровете, отговарящи за координация на действията, и задната, където е малкия мозък - важен за интуицията.

Според мозъчните карти на мъжете, направени със скенер, връзките в тях показват, че структурата е такава, че да улесни обмена на информация между центъра за възприемане и този за действие.

При жените има по-силна връзки между десния мозъчен дял, отговарящ за способността за анализи и обработка на информацията, и левия, където се намира центъра, отговарящ за интуицията.

Това обяснява защо мъжете са по-способни да възприемат и изпълнят една единствена задача в даден момент, а жените - множество задачи и намиране на решения.

Жените имат по-добра памет и по-голяма социална интелигентност, според авторите на изследването.

По-интересното е, че анализ на данните от изследването показва, че мозъкът на мъжете и жените са във взаимовръзка на допълване. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква суперсила би искала да притежаваш?

Оферти